Στα 102 του πέθανε ο «πατέρας» της πυραμίδας του Λούβρου

Κόσμος
Στα 102 του πέθανε ο «πατέρας» της πυραμίδας του Λούβρου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέθανε ο αρχιτέκτονας I.M. Pei (Γιου Μιν Πέι)

Πέθανε ο κινέζο-αμερικανός μοντερνιστής αρχιτέκτονας I.M. Pei (Γιου Μιν Πέι), σήμερα σε ηλικία 102.

Γεννήθηκε στην Κίνα στις 26 Απριλίου 1917, γιος ενός εξέχοντα τραπεζίτη. Εκπαιδεύτηκε αρχικά στο πανεπιστήμιο St. John στη Σανγκάη και έπειτα στο κολέγιο St. Paul του Χονγκ Κονγκ, πριν μεταναστεύσει στις Ηνωμένες Πολιτείες σε ηλικία 18 ετών. Το 1935 μετακόμισε στις ΗΠΑ. Ο Πέι έκανε αίτηση εγγραφής στη μεταπτυχιακή σχολή σχεδίου του Χάρβαρντ.

Ο Ι.Μ. Πέι έγινε εγγεγραμμένος πολίτης των Ηνωμένων Πολιτειών το 1954.

Ανάμεσα στα πιο γνωστά δημιουργήματα του I.M. Pei, συγκαταλέγονται οι γυάλινες πυραμίδες που αποτελούν την είσοδο του μουσείου του Λούβρου, ο ουρανοξύστης της Bank of China στο Χονγκ Κονγκ και η προεδρική βιβλιοθήκη του Τζον Φ. Κένεντι στη Βοστόνη.

Μουσείο του Λούβρου, Grand Louvre, Paris 1989-1993

Το έργο του εκσυγχρονισμού του μουσείου του Λούβρου περιελάβανε επέκταση, νέες λειτουργικές υποδομές και να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις ενός σύγχρονου μουσείου.

Όλα αυτά χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η ακεραιότητα του ιστορικού κτιρίου. Η λύση του θέματος περιελάβανε δύο φάσεις.

Η πρώτη προέβλεπε την αναδιοργάνωση του γραμμικού κτιρίου σε ένα συνεχές μουσείο σχήματος Π γύρω από μια κεντρική αυλή. Η κεντρικά τοποθετημένη γυάλινη πυραμίδα αποτελεί τη νέα είσοδο και παρέχει άμεση πρόσβαση στους εκθεσιακούς χώρους σε κάθε μια απ’ τις τρεις πτέρυγες του μουσείου. Ταυτόχρονα η πυραμίδα χρησιμεύει και ως φωταγωγός για τον μεγάλο υπόγειο χώρο κάτω απ’ την κεντρική αυλή που στεγάζει την τεχνική υποστήριξη του μουσείου.

Κερδίζοντας το βραβείο Pritzker το 1983, χαρακτηρίστηκε ως ο αρχιτέκτονας που στον 20ο αιώνα , δημιούργησε μερικά από τα πιο όμορφα κτήρια του κόσμου .

«Μερικοί άνθρωποι λένε ότι έχω εμμονή με τη γεωμετρία», είχε δηλώσει ο Pei σε ένα ντοκιμαντέρ του 2009. «Ίσως και να έχω, αλλά αυτό που πιστεύω είναι ότι η αρχιτεκτονική είναι η γεωμετρία σε στερεές μορφές». Εκτός από παγκοσμίως αναγνωρίσιμος μέσα από τα έργα του ο Pei ήταν και ένας από τους πιο παραγωγικούς αρχιτέκτονες του 20ού αιώνα, έχοντας σχεδιάσει δημοτικά κτίρια, ξενοδοχεία, σχολεία και άλλες κατασκευές σε ολόκληρη τη Βόρεια Αμερική, την Ασία και την Ευρώπη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News