Συνελήφθη ο δράστης της επίθεσης στην Ουτρέχτη

Κόσμος
Συνελήφθη ο δράστης της επίθεσης στην Ουτρέχτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ύποπτος αναγνωρίστηκε ως ο 37χρονος Γκοκμέν Τανίς

Η ολλανδική αστυνομία συνέλαβε, μετά από ανθρωποκυνηγητό αρκετών ωρών, τον βασικό ύποπτο για την επίθεση που σημειώθηκε το πρωί σήμερα στην Ουτρέχτη και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι πέντε.

Ο αρχηγός της αστυνομίας Ρομπ φαν Μπρέε, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον δήμαρχο της Ουτρέχτης, απέφυγε να σχολιάσει το κίνητρο του 37χρονου Τούρκου Γκοκμέν Τανίς.

Λίγο νωρίτερα, το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας προσπαθούν να διευκρινίσουν αν υπήρχε κάποιο τρομοκρατικό υπόβαθρο για την επίθεση ή αν τα κίνητρα του δράστη ήταν προσωπικά.

Η δημόσια τηλεόρασης NOS μετέδωσε ότι ο Τανίς είχε βαρύ ποινικό μητρώο. Μεταξύ άλλων, είχε καταδικαστεί στο παρελθόν για απόπειρα ανθρωποκτονίας ενώ αυτήν την περίοδο είναι κατηγορούμενος σε δίκη για βιασμό.

Το τουρκικό πρακτορείο Anadolu μετέδωσε, επικαλούμενο συγγενείς του στην Τουρκία, ότι πυροβόλησε μια γυναίκα μέσα στο τραμ για "οικογενειακούς λόγους". Γείτονες και γνωστοί του στην Ολλανδία είπαν σε δημοσιογράφους ότι ο 37χρονος παρουσίαζε ασταθή συμπεριφορά αφότου πήρε διαζύγιο από τη γυναίκα του.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας της επίθεσης είπε στην εφημερίδα De Gelderlander ότι ο ένοπλος είχε βάλει στο στόχαστρο μια συγκεκριμένη γυναίκα. Τρεις ή τέσσερις άνδρες πήγαν να την βοηθήσουν και τότε πυροβόλησε εναντίον τους.

"Στόχευε τους ανθρώπους που προσπάθησαν να την βοηθήσουν", είπε.

Ένας άλλος επιβάτης του τραμ, που καθόταν στις μπροστινές σειρές, είπε ότι αρχικά δεν κατάλαβε τι συνέβαινε. Το τραμ σταμάτησε, οι πόρτες ήταν ακόμη κλειστές και μόνο τότε είδε την τραυματισμένη γυναίκα. "Σκέφτηκα ότι έγινε κάποιο ατύχημα", είπε, όμως αμέσως μετά είδε και τον άνδρα με το πιστόλι. "Και τότε σκέφτηκα: να φύγω από εδώ γρήγορα". Οι πόρτες άνοιξαν, οι επιβάτες έτρεξαν έξω ενώ ακούγονταν και άλλοι πυροβολισμοί "σαν να ήμασταν σε γουέστερν".

Η αστυνομία δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα σχεδόν καμία πληροφορία για το πώς και πού συνελήφθη ο Τανίς. Οι αρχές έχουν συλλάβει και ένα δεύτερο άτομο όμως είναι ασαφές κατά πόσο συνδέεται με την επίθεση.

Ο δήμαρχος Γιαν φαν Ζάνεν είπε ότι οι τρεις από τους πέντε τραυματίες είναι σε κρίσιμη κατάσταση. "Σήμερα είναι μια μαύρη μέρα για την πόλη μας", πρόσθεσε.

Αργά το απόγευμα οι αρχές ήραν την απαγόρευση κυκλοφορίας που είχαν επιβάλει στην περιοχή νωρίτερα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News