Κόσμος

Ο Ισπανός φοιτητής που έφτιαξε ρομποτικό προσθετικό χέρι από… Lego!

Γεννήθηκε χωρίς πήχυ στο δεξί χέρι, αλλά τώρα αξιοποιεί αυτή την ιδιαιτερότητά του με τον καλύτερο τρόπο

Βιολογική μηχανική σπουδάζει ο 19χρονος Νταβίντ Αγκιλάρ ο οποίος χρησιμοποίησε τις γνώσεις και τη φαντασία του ώστε να βοηθήσει τον εαυτό του, καθώς γεννήθηκε χωρίς πήχυ στο δεξί χέρι εξαιτίας μιας σπάνιας γενετικής πάθησης.

Αυτό που έκανε λοιπόν ο νεαρός από την Ισπανία είναι να φτιάξει ένα ρομποτικό προσθετικό χέρι από… Lego!

Ο 19χρφονος φοιτητής στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Καταλονίας χρησιμοποιεί ήδη το τέταρτο μοντέλο του πολύχρωμου προσθετικού μέλους και το όνειρό του είναι να σχεδιάσει οικονομικά ρομποτικά μέλη γι' αυτούς που τα έχουν ανάγκη.

Τα πλαστικά τουβλάκια, που ήταν άλλοτε το αγαπημένο του παιγνίδι, έγιναν για τον Αγκιλάρ το υλικό για να κατασκευάσει τον πρώτο του, ακόμη πολύ στοιχειώδη τεχνητό πήχυ σε ηλικία εννέα ετών και κάθε νέα εκδοχή είχε περισσότερες δυνατότητες κίνησης από την προηγούμενη.

«Ως παιδί ήμουν πολύ νευρικός μπροστά σε άλλους, επειδή ήμουν διαφορετικός, όμως αυτό δεν με έκανε να πάψω να πιστεύω στα όνειρά μου», δήλωσε στο Ρόιτερ ο Αγκιλάρ, ο οποίος κατάγεται από την Ανδόρα, ένα μικροσκοπικό πριγκιπάτο ανάμεσα στην Ισπανία και τη Γαλλία.

«Ήθελα να δω τον εαυτό μου στον καθρέφτη σαν τους άλλους ανθρώπους, με δύο χέρια», λέει ο Αγκιλάρ, ο οποίος χρησιμοποιεί το τεχνητό μέλος μόνο ευκαιριακά και είναι αυτάρκης χωρίς αυτό.

Όλες οι εκδοχές της κατασκευής του εκτίθενται στο δωμάτιό του στη φοιτητική εστία στα περίχωρα της Βαρκελώνης. Τα τελευταία μοντέλα φέρουν το σήμα MK ακολουθούμενο από τον αριθμό -- φόρος τιμής στον υπερήρωα των κόμικς Iron Man και στη θωρακισμένη στολή του, την MK.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Σχόλια