Εξελίξεις στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής - Παραιτείται ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος;

Κόσμος
Εξελίξεις στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής - Παραιτείται ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όλα όσα έχουν συμβεί μέχρι σήμερα και η στάση του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Στελέχη του Οικουμενικού Πατριαρχείου και διαπρεπείς Ιεράρχες του Θρόνου θεωρούν ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αφού εξάντλησε όλα τα χρονικά περιθώρια για να δώσει την δυνατότητα στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο να πραγματοποιήσει ο ίδιος αυτό που του ζήτησε ο Πατριάρχης δύο φορές μία αξιοπρεπή έξοδο, πήρε την απόφαση να του ανακοινώσει ότι  η απομάκρυνσή του από την Αρχιεπισκοπή Αμερικής είναι ήδη ειλημμένη και ότι θα καταλάβει θρόνο Γεροντικής Μητροπόλεως εκ των πρώτων του Πατριαρχικού Συνταγμάτιου.

Και προφανώς του το είπε να το διαχειριστεί με τον καλύτερο τρόπο για να προστατεύσει την υστεροφημία του.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος μετά το έκτακτο ταξίδι του στη Γενεύη προκειμένου να συναντήσει τον εκεί ευρισκόμενο Οικουμενικό Πατριάρχη -ύστερα από πρόσκληση του τελευταίου-  κάλεσε σε τηλεφωνική τηλεδιάσκεψη τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου για την προσεχή Δευτέρα 26 Νοεμβρίου, στις 15:00, ώρα Νέας Υόρκης.

Όπως ενημέρωσε ο Θεόδωρος Καλμούκος, διαπρεπής Εκκλησιαστικός αναλυτής του Εθνικού Κήρυκα της Νέας Υόρκης, η πρόσκληση για την τηλεδιάσκεψη έγινε με e-mail που έστειλε η αρχιγραμματέας του Αρχιεπισκόπου Αλίκη Κούριαν στα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, λίγη ώρα μετά τη δημοσίευση της είδησης ότι ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος συναντήθηκε στη Γενεύη με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Στο e-mail που έστειλε η κυρία Κούριαν δεν αναφέρεται ο λόγος για τον οποίο συγκαλείται η τηλεδιάσκεψη, στην οποία κλήθηκαν να συμμετάσχουν και τα μέλη της Επαρχιακής Συνόδου, τα οποία είναι μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος ανέλαβε το πηδάλιο της πρώτης επαρχίας του Θρόνου το 1999, μετά την βραχύβια Αρχιεπισκοπεία του Σπυρίδωνα, ο οποίος οδηγήθηκε σε παραίτηση μετά από διάφορα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στις σχέσεις του με το Φανάρι. Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος ενώ κατά τα πρώτα έτη έδειξε πως κάτι αλλάζει στην Αμερική πολύ σύντομα περιήλθε σε μία πρωτοφανή για την Εκκλησία της Αμερικής εσωστρέφεια.

  • Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής περιήλθε σε κατάσταση οικονομικής και όχι μόνο πτώχευσης, σε σημείο που αναγκάσθηκε να υποθηκεύσει τα κτίρια των γραφείων στο Μανχάταν Νέας Υόρκης, προκειμένου να λάβει τραπεζικό δάνειο για να πληρώσει τα χρέη.
  • Οι εργασίες ανοικοδόμησης του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν, διακόπηκαν πριν ένα χρόνο σχεδόν, ενώ δεν έχει ορισθεί ημερομηνία επανέναρξής τους. Το τραγικό είναι ότι για την ολοκλήρωση του ναού - που εξακολουθεί να παραμένει γιαπί- απαιτούνται ακόμη άλλα σαράντα εκατομμύρια δολάρια.
  • Επί πλέον, το Ελληνικό Κολέγιο και η Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης έχουν περιέλθει σε παραλυτική κατάσταση με μόνο 154 φοιτητές σε αμφότερα τα Σχολεία και με σοβαρό οικονομικό πρόβλημα.

Όλα αυτά θέλουν μεγάλη προσπάθεια και νέες μεθόδους για να επανέλθουν στον ευθύ δρόμο και να εξυγιανθούν οικονομικά. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος οι πληροφορίες τον θέλουν πολύ στενοχωρημένο για την κατάσταση και που αναγκάζεται να κλείσει με αυτό τον τρόπο το κεφάλαιο Δημήτριος για την Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Κάθε μέρα που περνά και συνεχίζεται αυτή η κατάσταση είναι εναντίον της Εκκλησίας μας. Η Αρχιεπισκοπή πρέπει να επανεύρει το δρόμο της.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πατριάρχης την Τρίτη 27 Νοεμβρίου στην τακτική για το μήνα Νοέμβριο Σύνοδο του Οικουμενικού Θρόνου θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του και θα προσχωρήσει άμεσα στην εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής.

newspost

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News