Για νέο «χτύπημα» Ελ Νίνιο προειδοποιούν οι επιστήμονες

Κόσμος
Για νέο «χτύπημα» Ελ Νίνιο προειδοποιούν οι επιστήμονες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανησυχία προκαλεί η ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας (ΠΟΜ), ο οποίος κάνει λόγο νέο χτύπημα του Ελ Νίνιο στη Γη.

Ακραία καιρικά φαινόμενο σύμφωνα με τον ΠΟΜ θα πλήξουν τη γη, καθώς οι πιθανότητες να ξαναχτυπήσει έως τα τέλη του χρόνου το φαινόμενο Ελ Νίνιο «αγγίζουν» το 70%.

Πρόκειται για ένα περιοδικό φαινόμενο το οποίο έχει πλήξει ξανά περιοχές της γης και κυρίως τον χειμώνα του 2015 - 2016, ωστόσο οι επιστήμονες σπεύδουν να… «καθησυχάσουν» ότι τα καιρικά φαινόμενα δεν θα είναι τόσο ισχυρά όσο το χρονικό διάστημα 2015 - 2016.

Πρόκειται για ένα φυσικό φαινόμενο που επιτείνεται από την κλιματική αλλαγή και το οποίο εκδηλώνεται με απότομες μεταπτώσεις στη θερμοκρασία των υδάτων του Ειρηνικού. Κάτι που με τη σειρά του επηρεάζει τον καιρό σε όλο τον πλανήτη, δημιουργώντας έντονα επεισόδια ξηρασίας σε πολλά μέρη του πλανήτη και έντονα επεισόδια πλημμυρών σε άλλα.  

Ήταν ένα από τα ισχυρότερα που έχουν ποτέ καταγραφεί και είχε μεγάλες επιπτώσεις στις παγκόσμιες θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα το 2016 να περάσει στην ιστορία ως το θερμότερο, ιστορικά, έτος.

Το φαινόμενο οδήγησε επίσης σε ξηρασία στην Αφρική που είδε την γεωργική της παραγωγή να κατακρημνίζεται, ενώ μεγάλες πλημμύρες σημειώθηκαν στη Βραζιλία, την Αργεντινή, την Παραγουάη και την Ουρουγουάη.

«Ο ΠΟΜ δεν αναμένει το επικείμενο Ελ Νίνιο να έχει την ισχύ εκείνου της περιόδου 2015 – 2016 ανέφερε σε δηλώσεις του ο  ΓΓ. Του Οργανισμού Πετέρι Τάλας. «Ωστόσο», πρόσθεσε, «η πρόβλεψη της έλευσης του φαινομένου μπορεί να σώσει πολλές ζωές και να περιορίσει τις οικονομικές ζημίες».

Το φαινόμενο Ελ Νίνιο είναι τόσο εκτεταμένο γεωγραφικά που οι επιπτώσεις του γίνονται αισθητές από τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ μέχρι και τη Νέα Ζηλανδία, με αύξηση των θερμοκρασιών το καλοκαίρι και μείωσή τους τον χειμώνα.

Αν και το φαινόμενο παρατηρήθηκε για πρώτη φορά από ναυτικούς του 16ου αιώνα, η επιστημονική κοινότητα προχώρησε στην ανάλυσή του μόλις τα τελευταία χρόνια. Από τη δεκαετία του 1980 και μετά, δορυφορικές παρατηρήσεις και μετρήσεις των ωκεανών της Γης έχουν δώσει τη δυνατότητα στους μετεωρολόγους να προβλέψουν με σχετική ακρίβεια την εμφάνιση του φαινομένου.

Η δε μετάβαση από Ελ Νίνιο σε Λα Νίνια αφορά την απότομη ψύξη των ωκεάνειων υδάτων, με σημαντικές συνέπειες στο κλίμα και των δύο ημισφαιρίων του πλανήτη.

Πηγή: BBC

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News