default-image

Άννα Φρανκ: Μία έφηβη παρέδωσε μαθήματα ζωής μέσα από το Άουσβιτς

Κόσμος
Άννα Φρανκ: Μία έφηβη παρέδωσε μαθήματα ζωής μέσα από το Άουσβιτς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήταν 12 Ιουνίου 1942 όταν ξεκίνησε να γράφει το θρυλικό της ημερολόγιο η Άννα Φρανκ. Σε ηλικία μόλις 13 ετών περιέγραψε με ανατριχιαστική ακρίβεια τη ζωή της στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς.

Η τραγική ιστορία της Άννας Φρανκ

Στις 12 Ιουνίου του 1929 γεννιέται στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας ένα από τα πιο γνωστά θύματα του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος. Ο λόγος για την εβραιοπούλα Ανελίς «Άνε» Μαρί Φρανκ, κατά κόσμον Άννα Φρανκ, η οποία έμελλε να μείνει στην ιστορία για το ημερολόγιο που κρατούσε κατά την παραμονή της οικογένειάς της σε κρησφύγετο στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας. Τον Αύγουστο του 1944, οι ναζί ανακαλύπτουν την Άννα, την αδερφή της και τους γονείς της, τους συλλαμβάνουν και τους οδηγούν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς.

Η μητέρα της Άννας πέθανε από τις κακουχίες στις 6 Ιανουαρίου του 1945. Η Άννα μαζί με την μεγαλύτερη αδερφή της, Μαργκότ μεταφέρθηκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπέργκεν Μπέλσεν, όπου άφησαν την τελευταία τους πνοή τον Μάρτιο του 1945, έχοντας προσβληθεί από τύφο. Η πρωτότοκη Μαργκότ ήταν 19 ετών, ενώ η Άννα μόλις 16 χρονών… Ο πατέρας τους, Ότο Φρανκ ήταν το μόνο μέλος της οικογένειας που γλίτωσε το θάνατο, καθώς κατάφερε να παραμείνει ζωντανός μέχρι τη μέρα που ο Κόκκινος Στρατός απελευθέρωσε το Άουσβιτς από τους ναζί…

1955: Όταν ο Καραμανλής "ξήλωνε" το τραμ

Το ημερολόγιο έδειχνε 12 Ιουνίου του 1955, όταν με απόφαση του τότε υπουργού Συγκοινωνιών και μετέπειτα πρωθυπουργού της χώρας, Κωνσταντίνου Καραμανλή, ξεκινά το «ξήλωμα» των τροχιοδρόμων (τραμ) από την πόλη της Αθήνας. Το τραμ έμελλε να αντικατασταθεί από τα τρόλεϊ. Έπρεπε να εισέλθουμε στον 21ο αιώνα, μέχρι η πρωτεύουσα να αποκτήσει και πάλι τραμ.

Εuro 2004: Η πρώτη πράξη του "θαύματος" της Εθνικής

Πριν από ακριβώς 14 χρόνια, στις 12 Ιουνίου του 2004, η Εθνική Ελλάδος κάνει το ντεμπούτο της στο Euro, που διεξάγεται στα γήπεδα της Πορτογαλίας. Η Εθνική αντιμετωπίζει στην πρεμιέρα της διοργάνωσης την «οικοδέσποινα», την οποία καταφέρνει να νικήσει με σκορ 2-1. Οι παίκτες του Ότο Ρεχάγκελ προηγήθηκαν με 2-0, ενώ οι Πορτογάλοι πέτυχαν γκολ στις καθυστερήσεις του αγώνα με το νεαρό –τότε- Κριστιάνο Ρονάλντο.

Η επικράτηση της Εθνικής έναντι ενός εκ των φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου, αποτέλεσε τεράστια έκπληξη για το ποδοσφαιρόφιλο κοινό, και αποτέλεσε μια «πρόγευση» για το τι επρόκειτο να ακολουθήσει λίγες εβδομάδες μετά στον τελικό του Euro: Στις 4 Ιουλίου, στη Λισαβόνα, η Εθνική νίκησε για δεύτερη φορά τους διοργανωτές, με σκορ 1-0 (το γκολ ο Άγγελος Χαριστέας) και κατέκτησε για πρώτη φορά στην ιστορία της το Euro.

Στο ματς της 12ης Ιουνίου, στο «Ντραγκάο» του Οπόρτο, η Ελλάδα προηγήθηκε στο 5ο λεπτό με συρτό σουτ του Γιώργου Καραγκούνη έξω από την περιοχή. Στο 51ο λεπτό, η Εθνική διπλασίασε τα τέρματά της με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Άγγελου Μπασινά. Το πέναλτι κέρδισε ο Γιούρκας Σεϊταρίδης, ο οποίος ανατράπηκε μέσα στην περιοχή των Πορτογάλων από τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο τελευταίος ήταν αυτός που μείωσε για τους διοργανωτές, στο 93ο λεπτό.

Εξάλλου, την ίδια ημερομηνία, ακριβώς 8 χρόνια μετά, η Εθνική Ελλάδος αντιμετώπισε, στο πλαίσιο του Euro 2012, την Τσεχία. Έχοντας αναδειχθεί ισόπαλη στην πρεμιέρα με την οικοδέσποινα Πολωνία (1-1), στις 12 Ιουνίου του 2012, η Ελλάδα ηττήθηκε με 2-1 από την Τσεχία. Η ομάδα του Φερνάντο Σαντος, πάντως, επικράτησε στον τρίτο αγώνα του ομίλου της Ρωσίας (1-0) και προκρίθηκε στα προημιτελικά της διοργάνωσης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News