Κόσμος

Γαλλία: 25 κρούσματα σαλμονέλωσης σε βρέφη από το Lactalis

Είκοσι πέντε «σποραδικά» κρούσματα σαλμονέλωσης σε βρέφη από τη σαλμονέλα που βρέθηκε σε εργοστάσιο της Lactalis, διαπίστωσε από το 2006 ως το 2016 το Ινστιτούτο Παστέρ.

Το βακτήριο που εντοπίσθηκε σε ένα γαλλικό εργοστάσιο βρεφικού γάλακτος της εταιρείας Lactalis και στο οποίο οφείλονται δύο επιδημίες σαλμονέλωσης που προσέβαλαν βρέφη το 2005 και το 2017, είχε επίσης μολύνει 25 άλλα βρέφη στο διάστημα από το 2006 έως το 2016, γνωστοποίησε σήμερα το Γαλλικό Πρακτορείο το Ινστιτούτο Παστέρ.

Οι αναλύσεις του Παστέρ ενισχύουν τη θέση ότι το βακτήριο αυτό παρέμενε όλα αυτά τα χρόνια στο εργοστάσιο της Κραόν (δυτική Γαλλία), το οποίο αγόρασε το 2006 η Lactalis από την ανταγωνίστριά της Celia.

Η Lactalis υποχρεώθηκε να ανακαλέσει τον Ιανουάριο το σύνολο της παραγωγής βρεφικού γάλακτος αυτού του εργοστασίου, η οποία είχε διανεμηθεί σε 83 χώρες, μετά τον εντοπισμό μόλυνσης από σαλμονέλα. Τριάντα επτά μωρά αρρώστησαν στη Γαλλία.

Τα νέα κρούσματα που αποκαλύφθηκαν από το Παστέρ είναι «σποραδικά κρούσματα σαλμονέλωσης σε βρέφη, 25 σε δέκα χρόνια, για τα οποία μπορέσαμε να επιβεβαιώσουμε πως οφείλονταν στο ίδιο στέλεχος» σαλμονέλας με τα κρούσματα του 2005 και του 2017, εξήγησε ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς για τη σαλμονέλα στο Παστέρ, ο Φρανσουά-Ξαβιέ Βέιλ.

«Κατ' αρχάς αποδείξαμε ότι στο ίδιο βακτήριο τύπου salmonella agona οφείλονται οι δύο επιδημίες σαλμονέλωσης του 2005 και του 2017. Και αναρωτηθήκαμε πού μπορούσε να κατοικεί το στέλεχος τα 12 ενδιάμεσα χρόνια», δήλωσε ο βακτηριολόγος.

«Η μοναδική επιστημονικά δυνατή υπόθεση είναι ότι παρέμενε στο εν λόγω εργοστάσιο», πρόσθεσε.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της γαλλικής οικονομικής εφημερίδας Les Echos, ο επικεφαλής της Lactalis Εμανουέλ Μπενιέ είχε δηλώσει ότι «δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο μωρά να κατανάλωσαν μολυσμένο γάλα» στο διάστημα από το 2005 ως το 2017, αφού βακτήρια σαλμονέλας βρέθηκαν «μέσα στο περιβάλλον» του εργοστασίου στη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Το Ινστιτούτο Παστέρ δεν έχει ωστόσο τα μέσα για να διαπιστώσει αν αυτά τα 25 βρέφη είχαν καταναλώσει γάλα προερχόμενο από το εργοστάσιο της Κραόν.

«Είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρούμε αν συνέβη κάτι τέτοιο. Όμως το DNA μιλάει πολύ καθαρά και μας προσανατολίζει προς αυτό το εργοστάσιο», δήλωσε ο Βέιλ.

Η επιδημία του 2005 είχε πλήξει 141 βρέφη και αυτή του 2017, 38.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια