default-image

Συγκλονίζει ρεπορτάζ για την εμπορία οργάνων στις ΗΠΑ

Κόσμος
Συγκλονίζει ρεπορτάζ για την εμπορία οργάνων στις ΗΠΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια σπονδυλική στήλη και δύο κεφάλια ανθρώπου κατάφερε να αγοράσει έναντι μερικών εκατοντάδων δολαρίων, ο δημοσιογράφος Μπράιαν Γκρόου, ο οποίος τον τελευταίο χρόνο κατάφερε να διεισδύσει με σχετική ευκολία, στον σκοτεινό κόσμο της εμπορίας οργάνων στις ΗΠΑ.

«Έπειτα από μερικά emails, ένας έμπορος οργάνων πούλησε στον δημοσιογράφο Μπράιαν Γκρόου δύο κεφάλια και μια σπονδυλική στήλη. Η σπονδυλική στήλη προήλθε από έναν νεαρό άνδρα, οι γονείς του οποίου ήταν τόσο φτωχοί που δεν είχαν τη δυνατότητα καν να τον θάψουν όταν πέθανε και γνώριζαν πως το σώμα του επρόκειτο να πουληθεί».

Αυτή την ωμή και βίαιη πραγματικότητα της εμπορίας οργάνων, αποτυπώνει η δημοσιογραφική έρευνα του πρακτορείου Reuters, στην οποία υπογραμμίζεται και η ευκολία με την οποία μπορεί οποιοσδήποτε να διεισδύσει σε αυτήν, μια που ο ρεπόρτερ δεν χρειάστηκε παρά να στείλει μερικά e-mails, τα οποία μάλιστα φανέρωναν και την επαγγελματική του ιδιότητα, για να αποκτήσει τα όργανα που επιθυμούσε. Κι αυτό έγινε στις ΗΠΑ και όχι σε κάποια εμπόλεμη ζώνη, όπως για παράδειγμα η Συρία, όπου το εμπόριο οργάνων «ανθεί».

Εμπόριο οργάνων στη Συρία: Η αθέατη πλευρά του πολέμου

«Πρωταγωνιστής» στην αποτύπωση αυτής της πραγματικότητας έγινε ο Κόντι Σάντερς, ο οποίος πέθανε έπειτα από πολύχρονη ταλαιπωρία στα νοσοκομεία, καθώς αντιμετώπιζε προβλήματα στα νεφρά, αλλά και στην καρδιά του. Όταν πέθανε, ανήμερα των 24ων γενεθλίων του, ο Κόντι είχε ήδη υποβληθεί σε 66 χειρουργικές επεμβάσεις και περισσότερες από 1.700 συνεδρίες αιμοκάθαρσης…

Όταν δεν ήταν στο νοσοκομείο ή όταν δεν υπέφερε από τους πόνους, ο Κόντι βοηθούσε τον πατέρα του σε αγροτικές και κτηνοτροφικές εργασίες, σε μια φάρμα στο Τενεσί. Το νήμα της ζωής του κόπηκε στις 2 Αυγούστου του 2016, από ανακοπή καρδιάς την οποία υπέστη κατά την επιστροφή του στο σπίτι έπειτα από αιμοκάθαρση.

Οι γονείς του δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα για να θάψουν ή να αποτεφρώσουν τη σορό του παιδιού τους κι έτσι αποφάσισαν να δωρίσουν το σώμα του στην οργάνωση Restore Life USA, η οποία πουλά ολόκληρα ή σε μέρη τα σώματα σε ερευνητές, πανεπιστήμια και εργαστήρια στα οποία εκπαιδεύονται φοιτητές ιατρικής.

Μόλις ένα μήνα μετά τον θάνατο του Κόντι, η Restore Life USA πούλησε τη σπονδυλική του στήλη και δεν χρειάστηκαν παρά μερικά emails και 300 δολάρια συν τα έξοδα αποστολής. Παραμένει αδιευκρίνιστο αν ο οργανισμός ήλεγξε τα στοιχεία του αγοραστή, που στην προκειμένη περίπτωση, ήταν ο δημοσιογράφος του Reuters και ο οποίος δεν έκρυψε ποτέ την ιδιότητά του. Τότε, δημιουργήθηκε το πρώτο ερώτημα: Πόσο εύκολο είναι να αγοράσει κάποιος ανθρώπινα μέλη; Αναζητώντας την απάντηση ο δημοσιογράφος του Reuters επιχείρησε να κάνει και άλλες αγορές από τον συγκεκριμένο οργανισμό και με έκπληξη πήρε θετική απάντηση όταν ζήτησε να αγοράσει δύο ανθρώπινα κεφάλια. Το μόνο που χρειάστηκε, ήταν να καταβάλει 300 δολάρια για το κάθε ένα από αυτά.

Όπως διαπίστωσε ο δημοσιογράφος, η αγοραπωλησία οργάνων στις ΗΠΑ, αν και είναι παράνομη όταν αφορά μεταμοσχέσεις, είναι καθ΄όλα νόμιμη στις περισσότερες πολιτείες όταν πρόκειται για επιστημονική έρευνα.

«Το να αγοράσει κάποιος κρασί μέσω διαδικτύου είναι πιο αυστηρά ελεγχόμενο, δεδομένου ότι απαιτείται ο αγοραστής να είναι πάνω από ένα ηλικιακό όριο», αναφέρει ο δημοσιογράφος, καταδεικνύοντας με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο την ευκολία με την οποία μπορεί κανείς να αγοράσει ανθρώπινα μέλη…

«Είναι όπως στην Άγρια Δύση. Ο καθένας θα μπορούσε να παραγγείλει τα συγκεκριμένα μέλη και να τα παραλάβει στο σπίτι του, για να τα χρησιμοποιήσει για οποιονδήποτε σκοπό», σχολίασε η Άντζελα ΜακΆρθουρ, η οποία διευθύνει το πρόγραμμα δωρεάς οργάνων στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μινεσότα και στην οποία παρέδωσε τα κεφάλια και τη σπονδυλική στήλη ο δημοσιογράφος.  

«Ανθρώπινα μέλη δεν θα έπρεπε να πωλούνται και να αγοράζονται με τον ίδιο τρόπο που γίνονται οι αγοραπωλησίες μεταχειρισμένων ηλεκτρικών συσκευών», είπε από την πλευρά του ο καθηγητής Ανατομίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι, Τόμας Τσάμπνεϊ.

Τι υποστηρίζει ο μεσάζοντας

Σε μια πρώτη επικοινωνία με το Reuters ο πρόεδρος του Restore Life, Τζέιμς Μπιρντ, αναφέρθηκε στον σεβασμό και στην υπευθυνότητα που δείχνει ο συγκεκριμένος οργανισμός στην οικογένεια του δότη, με την οποία έρχεται σε άμεση επαφή και αναπτύσσει μια προσωπική σχέση. Στη συνέχεια πάντως, αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το επίμαχο ρεπορτάζ και αρκέστηκε στην δημοσιοποίηση μιας δήλωσης με την οποία επέκρινε το Reuters για τις αγορές που έκανε.

«Είναι προφανές ότι η ομάδα σας στο Thomson Reuters δεν ενδιαφέρεται για αυτούς που αναζητούν βοήθεια από τον οργανισμό μας. Θέλετε μόνο να πληγώσετε εκείνους που χρειάζονται βοήθεια  περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον. Βοηθάμε αμέτρητους  ανθρώπους που εργάζονται στον τομέα της έρευνας», αναφέρει.

Οι σοροί που φθάνουν στην Restore Life προέρχονται κυρίως από το Τενεσί και ο οργανισμός, σε αντάλλαγμα για τη δωρεά, προσφέρει την απαραίτητη περιποίηση, τη μεταφορά, αλλά και την αποτέφρωση μελών που δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν.

Η ενασχόληση του Μπιρντ με τα ανθρώπινα όργανα μετρά τουλάχιστον δύο δεκαετίες. Πριν συστήσει τον οργανισμό Restore Life, το 2008 στο Τενεσί, διηύθυνε την American Donor Services μια μη κερδοσκοπική τράπεζα ανθρώπινων ιστών, στο Μέμφις, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του ασχολείται με stand-up comedy, παίρνοντας μέρος και σε διαγωνισμούς.

Πηγή: cnn.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News