Κόσμος

Με καθεστώς Άσαντ δε μπορεί να υπάρξει ειρήνη στη Συρία

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης επανέλαβαν σήμερα στο Λουξεμβούργο την θέση τους ότι ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης επανέλαβαν σήμερα στο Λουξεμβούργο την θέση τους ότι ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας πολιτικής μετάβασης, λίγες ημέρες αφού η Ουάσινγκτον παραδέχθηκε ότι η αποχώρηση του Άσαντ δεν αποτελεί πλέον «προτεραιότητα» της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και ότι αναζητεί μία νέα στρατηγική για τη διευθέτηση της συριακής σύρραξης.

Η πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι δήλωσε συγκεκριμένα ότι η χώρα της θέλει να συνεργασθεί με την Τουρκία και την Ρωσία για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην συριακή κρίση, παρά να επικεντρωθεί στην τύχη του Μπασάρ αλ Ασαντ.

«Είχαμε πάντα την ίδια θέση, δεν πιστεύω ότι υπάρχει μέλλον για τον Ασαντ, αλλά εναπόκειται στον συριακό λαό να αποφασίσει», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Μπερτ Κέντερς προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Λουξεμβούργο.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, στο ανακοινωθέν που αναμένεται να υιοθετήσουν οι υπουργοί Εξωτερικών κατά την ολοκλήρωση της μηνιαίας συνόδου τους, οι 28 επαναλαμβάνουν ότι «δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ειρήνη στην Συρία υπό το παρόν καθεστώς».

Χρειάζεται «μία αξιόπιστη πολιτική μετάβαση και στο τέλος της πολιτικής διαδικασίας, όταν θα πρέπει να οικοδομηθεί η Συρία του μέλλοντος...η Γαλλία δεν φαντάζεται ούτε για μία στιγμή ότι αυτή η Συρία μπορεί να τελεί υπό την ηγεσία του Ασαντ, όσο υπάρχει ευθύνη για την σημερινή κατάσταση, περισσότεροι από 300.000 νεκροί, οι κρατούμενοι, οι βασανισμένοι, η κατεστραμμένη χώρα, πιστεύω ότι αποτελεί θέμα ευθυνών», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό.

«Λέγαμε πάντοτε ότι οι Σύροι πρέπει να αποφασίσουν ποιος θα είναι πρόεδρός του, ποια κυβέρνηση θα έχουν, και δεν έχει νόημα να διευθετηθεί το θέμα του Ασαντ στη αρχή διότι αυτό θα οδηγούσε σε αδιέξοδο», εξήγησε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

«Οι ΗΠΑ υιοθετούν πλέον μία θέση περισσότερο ρεαλιστική σε σχέση με το παρελθόν» εγκαταλείποντας τις εκκλήσεις προς τον Ασαντ για να εγκαταλείψει την εξουσία.

«Αλλά , υπάρχει κάτι που δεν θα περάσει», προειδοποίησε ταυτόχρονα ο Γκάμπριελ. «Ενας δικτάτορας που έχει διαπράξει φοβερά εγκλήματα στην περιοχή να παραμείνει ατιμώρητα στη θέση του», στο όνομα της εστίασης στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους. Δεν μπορεί αυτό να είναι η θέση της Ευρώπης».

ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια