Κόσμος

Επικρίσεις από ΕΕ - ΗΠΑ για τις εκατοντάδες συλλήψεις στη Ρωσία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί την Μόσχα να απελευθερώσει χωρίς καθυστέρηση τους εκατοντάδες ειρηνικούς διαδηλωτές που συνελήφθησαν χθες κατά τη διάρκεια των μαζικών διαδηλώσεων κατά της διαφθοράς σε ολόκληρη την Ρωσία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί την Μόσχα να απελευθερώσει χωρίς καθυστέρηση τους εκατοντάδες ειρηνικούς διαδηλωτές που συνελήφθησαν χθες κατά τη διάρκεια των μαζικών διαδηλώσεων κατά της διαφθοράς σε ολόκληρη την Ρωσία.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ ΣΦΟΔΡΟΣ ΕΠΙΚΡΙΤΗΣ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ

«Οι αστυνομικές επιχειρήσεις στη Ρωσική Ομοσπονδία, που διέλυσαν τις διαδηλώσεις και συνέλαβαν εκατοντάδες πολίτες, ανάμεσά τους τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, τους εμπόδισαν να ασκήσουν τις θεμελιώδεις ελευθερίες τους, ανάμεσά τους και η ελευθερία της έκφρασης, του συνέρχεσθαι και του συναθροίζεσθαι ειρηνικά, οι οποίες είναι εγγεγραμμένες στο ρωσικό Σύνταγμα», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ένωσης.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: 700 ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΕ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

«Καλούμε τις ρωσικές αρχές να σεβαστούν πλήρως τις διεθνείς τους δεσμεύσεις...να σεβαστούν τα δικαιώματα αυτά και να απελευθερώσουν χωρίς καθυστέρηση τους ειρηνικούς διαδηλωτές που έχουν συλληφθεί».

Ο Αλεξέι Ναβάλνι και εκατοντάδες υποστηρικτές της ρωσικής αντιπολίτευσης συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά της διαφθοράς που οργανώθηκαν σε ολόκληρη την Ρωσία χθες, στις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν που οργανώθηκαν στην χώρα από την επιστροφή του στο Κρεμλίνο το 2012.

Επικεφαλής των κινητοποιήσεων που συγκέντρωσαν χιλιάδες διαδηλωτές στη Μόσχα, την Αγία Πετρούπολη και άλλες πόλεις της Ρωσίας, ο Αλεξέι Ναβάλνι θα προσαχθεί σήμερα ενώπιον δικαστή αφού πέρασε τη νύκτα στο κρατητήριο.

Καταδίκη των συλλήψεων και από τις ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασαν χθες τη σύλληψη εκατοντάδων διαδηλωτών στη Ρωσία, αποκαλώντας την πράξη προσβολή των δημοκρατικών αξιών.

"Καλούμε την κυβέρνηση της Ρωσίας να ελευθερώσει άμεσα όλους τους ειρηνικούς διαδηλωτές", είπε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον ήταν "προβληματισμένη" με τη σύλληψη του Ρώσου αντικαθεστωτικού Αλεξέι Ναβάλνι.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχόλια