Κόσμος

Τουρκία: μαζικές εκκαθαρίσεις με τη "βούλα" του Ερντογάν

Μαζικές διαστάσεις προσλαμβάνουν οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις που έχει διατάξει ο Ερντογάν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, "φλερτάροντας" όλο και περισσότερο με την ιδέα της επαναφοράς της θανατικής ποινής, παρά τις σαφέστατες προειδοποιήσεις τόσο της Ευρώπης, όσο του Βερολίνου, της Ουάσινγκτον, της Βιένης αλλά και του ΝΑΤΟ.

Χθες, το υπουργείο Παιδείας της Τουρκίας ανακάλεσε τις άδειες 21.000 εκπαιδευτικών που εργάζονται σε ιδιωτικά ιδρύματα, την ώρα που ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός των χιλιάδων ανθρώπων που απομακρύνονται από τις ένοπλες δυνάμεις, το δικαστικό σώμα, την εθνική υπηρεσία πληροφοριών, το υπουργείο Οικονομικών, το πρωθυπουργικό γραφείο και τη διεύθυνση θρησκευτικών υποθέσεων. Λίγο νωρίτερα, το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Συμβούλιο είχε διατάξει την παραίτηση 1.577 κοσμητόρων σε όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Τουρκίας.

Απειλεί την Αθήνα για την έκδοση των "8"

Η Άγκυρα "δείχνει τα δόντια της" και στην Αθήνα, κάνοντας ακόμα πιο ασφυκτική την πίεση για την έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που έχουν καταφύγει στην Ελλάδα και κατηγορούνται ως μέλη της ομάδας των πραξικοπηματιών, με τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα να απειλεί με επιδείνωση των σχέσεων των δύο χωρών, αν δεν απελαθούν. Η ένταση παραμένει όμως και στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Άγκυρας, καθώς η Τουρκία επιμένει στην απέλαση του κατ' αυτήν ενορχηστρωτή του αποτυχημένου πραξικοπήματος πρώην μέντορα του Ταγίπ Ερντογάν και πλέον αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν.

Η Άγκυρα προετοιμάζει και επισήμως αίτημα έκδοσης μαζί με τέσσερις, όπως ισχυρίζεται ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, φακέλους αποδεικτικών στοιχείων, όπως ζητούσαν οι ΗΠΑ, επιμένοντας στην εμπλοκή του Γκιουλέν, παρά το ότι ο ίδιος αρνείται κάθε συμμετοχή. Ανταπαντώντας, ο Γκιουλέν θέτει ερωτηματικά κυρίως για τον ενδεχόμενο ρόλο που διαδραμάτισε η τουρκική κυβέρνηση και εκφράζει ανησυχία για την κατάσταση των θεσμών στη χώρα του.

Ο 75χρονος κληρικός από την Πενσιλβάνια, όπου ζει από το 1999, αναφέρθηκε και στις προειδοποιήσεις της Ατλαντικής Συμμαχίας, η οποία έχει θέσει υπό αυστηρή παρακολούθηση την Τουρκία. Όπως δηλώνει, «αν πρέπει να εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ, η Τουρκία θα αντιμετωπίσει ένα χάος προβλημάτων. Θα εξατμιστεί. Θα έχει τελειώσει».

Ταυτόχρονα, η Ουάσινγκτον δεν κρύβει την ενόχλησή της για τις υπόνοιες ότι υπάρχει αμερικανικός «δάκτυλος» πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος.

Ανακοινώνει την επαναφορά της θανατικής ποινής;

Ο Ερντογάν έχει προαναγγείλει ότι αμέσως μετά το σημερινό Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας και τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα προχωρήσει σε σημαντικές ανακοινώσεις αποφάσεων, που θα «οδηγήσουν σε μια νέα πορεία την Τουρκία», χωρίς ωστόσο να προχωρήσει σε λεπτομέρειες, ενώ αφήνει υπόνοιες για επαναφορά της θανατικής ποινής, παρά το γεγονός ότι έχει λάβει το μήνυμα πως σε αυτήν την περίπτωση η πόρτα της Ε.Ε. προς την Τουρκία θα κλείσει οριστικά.

Επικρίσεις Σουλτς "ο Ερντογάν θέλει να μονοπωλήσει την προεδρική εξουσία"

Στις επικριτικές φωνές εναντίον του Ερντογάν για τον τρόπο με τον οποίο διενεργεί τις εκκαθαρίσεις και χειρίζεται την κατάσταση προστέθηκε εκείνη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος σημείωσε ότι ο Ερντογάν «θέλει να μονοπωλήσει την προεδρική εξουσία», σχολιάζοντας σαρκαστικά: «Έχω την εντύπωση ότι στο ερασιτεχνικά προετοιμασμένο πραξικόπημα δίνεται μια πολύ επαγγελματική απάντηση».

Ο σοσιαλδημοκράτης Γερμανός πολιτικός μέμφθηκε και τη ρητορική του Τούρκου προέδρου: «Όταν ο Ερντογάν μιλά για εκκαθαρίσεις και εξάλειψη μεταστάσεων, τότε αυτή η γλώσσα δεν είναι πλέον η γλώσσα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, αλλά ενός αυταρχικού ηγεμόνα».

Σοβαρές είναι και οι ανησυχίες που εκφράζονται από τον ΟΗΕ, με τον ύπατο αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα να ζητά να επιτραπεί σε ανεξάρτητους ερευνητές να επισκεφτούν χώρους κράτησης στην Τουρκία, προκειμένου να ελέγξουν τις συνθήκες κράτησης, και σε κρατουμένους να έχουν πρόσβαση σε δικηγόρους και στις οικογένειές τους. Στις επικρίσεις αυτές ο Ερντογάν κλείνει τα αφτιά του, δηλώνοντας «ο λαός πιστεύει ότι αυτοί οι τρομοκράτες πρέπει να εκτελεστούν. Γιατί να τους κρατήσω και να τους ταΐζω στις φυλακές για τα επόμενα χρόνια; Αυτό λέει ο κόσμος».

Οι συλλήψεις στρατιωτικών συνεχίζονται, ενώ υπό κράτηση τέθηκαν και οι δύο Τούρκοι πιλότοι που είχαν συμμετάσχει στην επιχείρηση κατάρριψης του ρωσικού βομβαρδιστικού πάνω από τη μεθόριο με τη Συρία στις 24 Νοεμβρίου 2015, γεγονός που είχε προκαλέσει την επιδείνωση των σχέσεων της Άγκυρας με τη Μόσχα.

Όπως ισχυρίστηκε Τούρκος αξιωματούχος, οι πιλότοι κρατούνται σε σχέση με την απόπειρα του πραξικοπήματος. Αντιφατικές παραμένουν, την ίδια στιγμή, οι πληροφορίες για τα εξαφανισμένα ελικόπτερα και τα 14 «άφαντα» πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας, για τα οποία έκανε λόγο ρεπορτάζ των βρετανικών "Times". Πάντως, επισήμως ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας έσπευσε να διαψεύσει τη σχετική είδηση.

ΘΑ ΣΚΟΤΩΝΑΝ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Πολλοί εκ των 40 στρατιωτών του αποσπάσματος που επιχείρησε να σκοτώσει τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, σε ξενοδοχείο στη Μαρμαρίδα, έχουν συλληφθεί, άλλοι ωστόσο διαφεύγουν, όπως τόνισε εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας.

Όταν ξέσπασε το πραξικόπημα, ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους βρισκόταν σε ξενοδοχείο στο τουριστικό θέρετρο, το οποίο και εγκατέλειψε λίγο αργότερα, λίγα λεπτά πριν οι πραξικοπηματίες φτάσουν στο σημείο με στόχο να τον σκοτώσουν.

Στη μάχη που ξέσπασε μεταξύ στρατιωτών και ανδρών της ΜΙΤ, που φρουρούσαν τον Ερντογάν, έχασαν τη ζωή τους δύο σωματοφύλακές του. Από το απόσπασμα που επιτέθηκε στο ξενοδοχείο, όπου διέμενε ο Τούρκος πρόεδρος, στη Μαρμαρίδα, έχουν συλληφθεί συνολικά 14 στρατιώτες.

ρεπορτάζ: Σταύρος Μουντουφάρης

Σχόλια