Κόσμος

Μαουτχάουζεν: Στις 15 Μαΐου ο Ελληνισμός θα τιμήσει τη μνήμη των νεκρών του

Με τρισάγιο, ομιλίες, καταθέσεις στεφάνων αλλά και παρουσίαση του μνημειώδους έργου του Μίκη Θεοδωράκη «Μαουτχάουζεν», ο Ελληνισμός θα τιμήσει την Κυριακή 15 Μαϊου, στις πρώην εγκαταστάσεις του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης στο Μαουτχάουζεν της Άνω Αυστρίας, τη μνήμη των 3.700 Ελλήνων που υπήρξαν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Στην τελετή, στο ελληνικό μνημείο του Μαουτχάουζεν, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 71 χρόνων από την απελευθέρωση του στρατοπέδου συγκέντρωσης, θα παρευρεθούν εκπρόσωποι της ελληνικής Πολιτείας με επικεφαλής την πρέσβη της Ελλάδας στην Αυστρία, Χρυσούλα Αλειφέρη, καθώς και εκπρόσωποι της Κυπριακής Δημοκρατίας με επικεφαλής τον πρέσβη, Μάριο Ιερωνυμίδη.

Επίσης, θα συμμετάσχουν μαζικοί φορείς και μέλη της ομογένειας, στο πλαίσιο αποστολής που συνδιοργανώνουν η Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Αυστρίας, ο Κοινωνικοπολιτιστικός Σύλλογος της Ελληνικής Κοινότητας Βιένης και Περιχώρων, η Ελληνική Εταιρεία Αυστρίας, ο Σύλλογος Ελλήνων Φοιτητών και Επιστημόνων Βιένης και ο Σύλλογος Ποντίων Βιένης «Ξενιτέας», ενώ τα τέσσερα τραγούδια του «Μαουτχάουζεν» θα παρουσιάσει το μουσικό σχήμα της Βιένης «Οι Έλληνες».

Στις περυσινές εκδηλώσεις για την 70ή επέτειο απελευθέρωσης του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης στο Μαουτχάουζεν, την Ελλάδα είχε εκπροσωπήσει η τότε πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ είχε παρευρεθεί υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας.

Όπως είχε τονίσει, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Βιέννη, η κ. Κωνσταντοπούλου, «είναι ιδιαίτερη η αίσθηση σύνδεσης με την ιστορία, με τους νεκρούς και τους βασανισθέντες σε αυτόν εδώ τον τόπο του μαρτυρίου στο Μαουτχάουζεν, όπως ιδιαίτερο είναι και το αίσθημα τιμής, ευθύνης και καθήκοντος να δικαιώσουμε τα θύματα, να ενσαρκώσουμε τον αγώνα για ελευθερία, δημοκρατία, σεβασμό της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας».

Στην φετινή, μεγάλη κοινή τελετή, στο κεντρικό μνημείο του Μαουτχάουζεν, που θα προηγηθεί εκείνων στο ελληνικό μνημείο και στα εθνικά μνημεία των άλλων χωρών, και στην οποία αναμένονται δεκάδες επίσημες αντιπροσωπείες και πολλές χιλιάδες προσκυνητές από όλη την Ευρώπη, θα παραστεί η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Αυστρίας με επικεφαλής τον Αυστριακό ομοσπονδιακό Πρόεδρο, Χάιντς Φίσερ.

Το στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Μαουτχάουζεν, έξω από το ομώνυμο χωριό, 170 χιλιόμετρα δυτικά της Βιένης, ιδρύθηκε από τους Γερμανούς ναζιστές τον Αύγουστο του 1938, αρχικά για να μεταφερθούν εκεί κρατούμενοι από το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου και μετά από το Άουσβιτς.

Μέχρι την απελευθέρωσή του από συμμαχικά στρατεύματα, στις 5 Μαΐου 1945, πάνω από 206.000 κρατούμενοι, από όλη την Ευρώπη, γνώρισαν στο Μαουτχάουζεν ό,τι πιο απάνθρωπο μπορεί να συλλάβει ο ανθρώπινος νους. Για τους 122.797 από αυτούς- ανάμεσά τους και 3.700 Έλληνες- η απελευθέρωση ήρθε πολύ αργά, είχαν ήδη αφήσει στα κρεματόρια του Μαουτχάουζεν την τελευταία τους πνοή.

Μετά τον πόλεμο, οι εγκαταστάσεις του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης μετατράπηκαν σε μουσείο και τόπο προσκυνήματος, με μνημεία των χωρών που είχαν εκεί τα θύματά τους, και κάθε χρόνο στην επέτειο απελευθέρωσης συρρέουν στο Μαουτχάουζεν πολλές χιλιάδες προσκυνητές από τα πέρατα της Ευρώπης, αλλά και οι ελάχιστοι, πλέον, επιζώντες του.

Το μνημειώδες έργο του «Μαουτχάουζεν» μελοποίησε το 1965 ο κορυφαίος Έλληνας μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, σε ποίηση του εκλιπόντα, το 2011, μεγάλου θεατρικού συγγραφέα και ακαδημαϊκού Ιάκωβου Καμπανέλλη, ο οποίος υπήρξε για δυόμισι χρόνια κρατούμενος στο στρατόπεδο συγκέντρωσης και ένας από τους ελάχιστους επιζώντες του.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχόλια