default-image

Η ΕΕ να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και μετά οι διαπραγματεύσεις

Κόσμος
Η ΕΕ να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και μετά οι διαπραγματεύσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Τουρκία δεν θα πάρει πίσω Σύρους πρόσφυγες από στην Ευρώπη, αν η ΕΕ δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της, δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι. Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κάνει τα απαραίτητα βήματα, δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της, τότε η Τουρκία δεν θα εφαρμόσει τη συμφωνία», τόνισε.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, όπως μεταδίδει το in.gr, η Τουρκία υιοθέτησε κανονισμό που χορηγεί προσωρινό καθεστώς προστασίας στους Σύρους μετανάστες που επέστρεψαν στη χώρα από τα ελληνικά νησιά. Το καθεστώς αυτό αφορά Σύρους που έφτασαν παράτυπα στα ελληνικά νησιά μετά τις 20 Μαρτίου φέτος και που αιτήθηκαν προστασίας μετά την επανεισδοχή τους στην Τουρκία.

Βάσει της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, όλοι οι παράτυποι μετανάστες και πρόσφυγες που φτάνουν στα ελληνικά νησιά μετά τις 20 Μαρτίου θα πρέπει να επιστρέψουν στην Τουρκία. Ως αντάλλαγμα, για κάθε Σύρο πρόσφυγα που επιστρέφει στην Τουρκία άλλος ένας Σύρος πρόσφυγας θα μετεγκαθίσταται απ' ευθείας από την Τουρκία στην Ευρώπη, ενώ η ΕΕ θα προσφέρει στην Άγκυρα οικονομική βοήθεια, κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες και επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News