Κόσμος

Πέθανε ο πρώην Γ.Γ του ΟΗΕ Μπούτρος Γάλι

Σε ηλικία 93 ετών και αφού βρέθηκε επι σειρά ετών στο τιμόνι του ΟΗΕ έφυγε από τη ζωή ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Μπούτρος-Μπούτρος Γάλι.Η θητεία του στην ηγεσία του διεθνούς οργανισμού σημαδεύτηκε από τον πόλεμο στην άλλοτε Γιουγκοσλαβία, τον λιμό και τη γενοκτονία στην Αφρική και τις αλλεπάλληλες συγκρούσεις του με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 93 ετών.

Το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ τήρησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Αιγύπτιου διπλωμάτη μετά την αναγγελία του θανάτου του από τον πρεσβευτή της Βενεζουέλας στον ΟΗΕ Ραφαέλ Νταρίο Ραμίρες Καρένιο, ο οποίος ασκεί την προεδρία στο ΣΑ τον Φεβρουάριο.

Ο Μπούτρος-Μπούτρος Γάλι πέθανε την Τρίτη στο νοσοκομείο Αλ Σαλάμ του Καΐρου όπου νοσηλευόταν, ανακοίνωσε νωρίτερα ένας εκπρόσωπος του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Ο Γάλι, ο πρώτος Γενικός Γραμματέας από την Αφρική, συνδέθηκε με τον λιμό στη Σομαλία και ηγήθηκε των προσπαθειών να οργανωθεί η πρώτη ευρείας κλίμακας επιχείρηση αρωγής στο κράτος αυτό στο Κέρας της Αφρικής.

Γεννημένος την 14η Νοεμβρίου 1922 στο Κάιρο, ο Γάλι, εγγονός πρωθυπουργού, γόνος πλούσιας οικογένειας κοπτών, της χριστιανικής μειονότητας της Αιγύπτου, ήταν παντρεμένος με μια Εβραία από γνωστή οικογένεια της Αλεξάνδρειας.

Ο Γάλι, γαλλόφωνος και γαλλόφιλος, με σπουδές νομικής σε Αίγυπτο και Γαλλία, καθηγητής δικαίου, βαθύς γνώστης των διεθνών σχέσεων, κατάφερε να αναδειχθεί στην ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών κυρίως χάρη στην υποστήριξη του Παρισιού. Για τον αγγλοσαξονικό κόσμο, ο Γάλι θεωρείτο ως το τέλος της θητείας του «άνθρωπος της Γαλλίας».

Άλλοτε δημοσιογράφος για την εφημερίδα αλ Αχράμ του Καΐρου, ο Γάλι δεν δίσταζε να εκφράζεται με ωμό τρόπο. Είχε προκαλέσει σοκ σε πολλούς στο Σαράγεβο όταν είχε πει πως δεν μπορεί να υποβαθμίσει τις φρικαλεότητες του πολέμου στη Βοσνία, όμως σε άλλες χώρες οι νεκροί «είναι περισσότεροι από όσοι εδώ». Είχε πει σε Σομαλούς πολέμαρχους και φύλαρχους πως καλά θα έκαναν να σταματήσουν να κατηγορούν τα Ηνωμένα Έθνη και τον ίδιο ότι δρούσαν σαν αποικιοκράτες, προσθέτοντας ότι ο κόσμος απλά θα αγνοούσε τα δεινά της χώρας εάν συνέχιζαν τον πόλεμο...

Σχόλια