Κόσμος

Πάνω από 200 οι νεκροί σε Αφγανιστάν-Πακιστάν: Η στιγμή του σεισμού

O ισχυρός σεισμός των 7,5 βαθμών που συγκλόνισε το νότιο τμήμα της Ασίας το μεσημέρι της Δευτέρας στοίχισε την ζωή σε περισσότερους από 200 ανθρώπους στο Πακιστάν και στο Αφγανιστάν, γνωστοποίησαν τοπικοί αξιωματούχοι στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 217 νεκρούς μέχρι στιγμής.

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στην περιοχή Τζουρμ, στις απομακρυσμένες ορεινές περιοχές της επαρχίας Μπανταχσάν, στο βορειοανατολικό άκρο του Αφγανιστάν, σε βάθος 213,5 χλμ.

Η σεισμική δόνηση διήρκεσε τουλάχιστον ένα λεπτό και λίγο μετά σημειώθηκε τουλάχιστον ένας μετασεισμός μεγέθους 4,8 βαθμών, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής (USGS).

Η στιγμή του σεισμού σε βίντεο:

Στο Πακιστάν, τουλάχιστον 167 άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τις τοπικές και περιφερειακές Αρχές. Η πακιστανική Αρχή διαχείρισης των φυσικών καταστροφών έκανε λόγο για 50 νεκρούς, προσθέτοντας ότι αναμένει να επιβεβαιωθούν πολλοί ακόμη θάνατοι.

Ο στρατός από την πλευρά του επιβεβαίωσε το θάνατο 123 ανθρώπων και κατέστησε γνωστό ότι περισσότεροι από 950 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Στο Αφγανιστάν ο απολογισμός έχει ανέλθει σε 33 νεκρούς, μεταξύ αυτών 12 μαθητριών που ποδοπατήθηκαν στην προσπάθειά τους να βγουν από το σχολείο τους για να γλυτώσουν από το σεισμό στο Τακχάρ, μία επαρχία που επλήγη στο βορειανατολικό τμήμα της χώρας.

Επιπλέον, 9 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Μπανταχσάν, 10 στο Ναγκαρχάρ (ανατολικά) και δύο στην επαρχία Μπαγκλάν.

Κτίρια και πολλά σπίτια κατέρρευσαν, άλλα σείστηκαν στο Αφγανιστάν, την Ινδία και το Πακιστάν προκαλώντας πανικό σε χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι βγήκαν στους δρόμους από τα σπίτια ή τα γραφεία τους.

Ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες καθώς οι τηλεπικοινωνίες έχουν διακοπεί στο μεγαλύτερο μέρος της δυσπρόσιτης ορεινής περιοχής Χιντού Κους όπου ήταν το επίκεντρο του σεισμού.

Στη βόρεια Ινδία, εκατοντάδες πανικόβλητοι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους της Σριναγκάρ, της μεγαλύτερης πόλης του ινδικού Κασμίρ στα σύνορα με το Πακιστάν, κρατώντας τα μικρά παιδιά στην αγκαλιά τους, φοβούμενοι μια επανάληψη του σεισμού του 2005.

Πριν από 10 χρόνια, στις 8 Οκτωβρίου του 2005, σεισμός μεγέθους 7,6 βαθμών - το επίκεντρο του οποίου ήταν σε απόσταση μερικών εκατοντάδων χλμ. από αυτό του σημερινού σεισμού - είχε προκαλέσει το θάνατο περισσοτέρων από 75.000 ανθρώπων και είχε αναγκάσει 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές, αλλά το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας έχει διακοπεί και η κυκλοφορία στους δρόμους έχει ακινητοποιηθεί.

Στην περιοχή αυτή, μεγάλες πλημμύρες προκάλεσαν ζημιές σε πολλά κτίρια πριν από ένα χρόνο, με αποτέλεσμα αυτά να είναι ακόμη πιο ευάλωτα σε σεισμούς.

Ο σεισμός ήταν αιτία να διακοπεί προσωρινά η λειτουργία του μετρό στο Νέο Δελχί.

Σχόλια