Κόσμος

Τηλεφωνική επαφή Ομπάμα-Ερντογάν για τη Συρία

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχαν τηλεφωνική συνομιλία για την ενδυνάμωση της συνεργασίας των χωρών τους κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) και για το τι μπορεί να γίνει σχετικά με τις ρωσικές στρατιωτικές δραστηριότητες στη Συρία, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του Ερντογάν.

«Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τον κοινό τους στόχο να αυξηθεί η στρατιωτική πίεση στο Ντάες (Ισλαμικό Κράτος) και να ενισχυθεί η μετριοπαθής αντιπολίτευση ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες για μια πολιτική μετάβαση στη Συρία», αναφέρεται στην ανακοίνωση του γραφείου του Ερντογάν.

Επιπλέον, κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο Ομπάμα εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τα θύματα της διπλής επίθεσης αυτοκτονίας του περασμένου Σαββάτου στην Άγκυρα και την αλληλεγγύη των ΗΠΑ με την Τουρκία κατά των απειλών που αντιμετωπίζει.

Στην ανακοίνωση του γραφείου του Τούρκου προέδρου προστίθεται εξάλλου ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη να δοθεί γρήγορα ένα τέλος στις επιθέσεις των ενόπλων του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στην Τουρκία.

Παράλληλα, Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε χθες ότι ο αμερικανικός στρατός σκοπεύει να ρίξει επιπλέον πυρομαχικά στους αντάρτες που πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος στη βόρεια Συρία, μετά τη ρίψη την Κυριακή περίπου πενήντα τόνων πυρομαχικών.

«Θα γίνουν κι άλλες ρίψεις, αλλά μόνον αν μπορούν να αποδείξουν ότι χρησιμοποίησαν (τα πυρομαχικά) με αποτελεσματικό τρόπο κατά του ΙΚ», σημείωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Και συνέχισε, «Όσο περισσότερα αποτελέσματα δείχνουν, τόσο οι παραδόσεις θα γίνουν πιο συνεπείς και τα αμερικανικά αεροπλάνα θα επιλέγουν τους στόχους τους βάσει αυτού που βοηθάει να προελαύνουν (οι αντάρτες κατά του ΙΚ) στο έδαφος».

Το πρόγραμμα των παραδόσεων στρατιωτικού εξοπλισμού στους αντάρτες θα στηριχθεί στα αποτελέσματα των ανταρτών, κατέληξε ο αξιωματούχος.

Σχόλια