Κόσμος

Αφγανιστάν: Βομβαρδίστηκε νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα-3 νεκροί

Τρεις εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) σκοτώθηκαν και 30 άτομα αγνοούνται, όταν βομβαρδίστηκε νοσοκομείο της οργάνωσης στην πόλη Κουντούζ του Αφγανιστάν. Οι ΗΠΑ εξετάζουν πιθανή εμπλοκή τους στο χτύπημα. Με ανακοίνωσή του ο αμερικανικός στρατός ανέφερε ότι μία αεροπορική επιδρομή «μπορεί να οδήγησε σε παράπλευρες απώλειες σε κοντινές ιατρικές εγκαταστάσεις».

Σε ανακοίνωσή τους, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αναφέρουν ότι η κλινική επλήγη αρκετές φορές «στη διάρκεια συνεχούς βομβαρδισμού» και ότι φέρει σοβαρές ζημιές. Ο βομβαρδισμός σημειώθηκε στις 2:10 τα ξημερώματα (τοπική ώρα), ενώ οι εθνικότητες των θυμάτων δεν είναι γνωστές.

Την ώρα του βομβαρδισμού 105 ασθενείς και 80 μέλη του προσωπικού, Αφγανοί και ξένοι, βρίσκονταν στην κλινική, αναφέρουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Ο συνταγματάρχης Μπράιν Τράιμπους, εκπρόσωπος των δυνάμεων των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, παραδέχτηκε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν αεροπορική επιδρομή στην Κουντούζ στις 2:15, σημειώνοντας ότι στόχος ήταν «άτομα που απειλούσαν τη δύναμη. Η επίθεση μπορεί να οδήγησε σε παράπλευρες απώλειες σε κοντινές ιατρικές εγκαταστάσεις», είπε, ενώ τόνισε ότι το περιστατικό ερευνάται.

«Είμαστε σοκαρισμένοι από την επίθεση, το θάνατο προσωπικού και ασθενών και το βαρύ πλήγμα που προκάλεσε η επίθεση στο σύστημα υγείας στην Κουντούζ», πρόσθεσε.

Το νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα προσέφερε σημαντική βοήθεια στον άμαχο πληθυσμό της πόλης αυτής από τη Δευτέρα που κατελήφθη η Κουντούζ από τους Ταλιμπάν και στη συνέχεια κατά την αντεπίθεση των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας για την ανακατάληψή της.

Ήταν η μοναδική ιατρική εγκατάσταση στην περιοχή που μπορούσε να περιθάλψει ανθρώπους που έχουν τραυματιστεί σοβαρά.

Στην Κουντούζ σημειώθηκαν αυτήν την εβδομάδα σφοδρές μάχες μεταξύ των Ταλιμπάν και των αφγανικών κυβερνητικών δυνάμεων, με τις τελευταίες να καταφέρνουν εντέλει να ανακαταλάβουν μέρος της πόλης την περασμένη Πέμπτη.

Ωστόσο οι δυνάμεις των Ταλιμπάν εξακολουθούσαν χθες να προβάλουν αντίσταση. Ο εκπρόσωπός τους Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ δήλωσε το Σάββατο ότι αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές είχαν στόχο το νοσοκομείο και σκότωσαν ασθενείς, γιατρούς και νοσηλευτές. Σύμφωνα με τον ίδιο, κανένας από τους μαχητές των Ταλιμπάν δε νοσηλευόταν στο νοσοκομείο όταν σημειώθηκε η επίθεση.

Σχόλια