Κόσμος

ISIS: Στη δημοσιότητα φωτογραφίες της καταστροφής του Ναού Βάαλ

Πέντε φωτογραφίες, που δείχνουν το μέγεθος της τραγωδίας και μόνο θλίψη και οργή μπορούν να προκαλέσουν, αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο την Τρίτη, δύο ημέρες αφότου το Ισλαμικό Κράτος πυροδότησε μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών και ανατίναξε το Ναό Βάαλ στην Παλμύρα.

Στις εικόνες φαίνεται η ναρκοθέτηση του ναού της ρωμαϊκής εποχής, η ανατίναξη και τα συντρίμμια που έμειναν πίσω στη θέση του μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι εικόνες που δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο και μοιράστηκαν από τους λογαριασμούς στα κοινωνικά δίκτυα του ISIS απεικονίζουν μαχητές, που γεμίζουν εκρηκτικά το 2000 ετών μνημείο. Εμπειρογνώμονες τονίζουν ότι ο συγκεκριμένος ναός ήταν ένα από τα καλύτερα διατηρημένα και εντελώς άθικτα παραδείγματα της ελληνο-ρωμαϊκής αρχιτεκτονικής στον αρχαιολογικό χώρο. Άλλες φωτογραφίες φαίνεται να δείχνουν τη στιγμή της έκρηξης, και τα συντρίμμια που άφησε πίσω.

Ο ναός χτίστηκε στο πρώτο μισό του 1ου αιώνα μ.Χ. και ήταν αφιερωμένος στο θεό των Φοινίκων Βάαλ, στον οποίο αποδίδονταν χαρακτηριστικά ουράνιας θεότητας (κυρίαρχος του κεραυνού και της καταιγίδας). Σε κείμενα της περιοχής, ο θεός Βάαλ ταυτίζεται με τον Δία.

Ο ναός είχε χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας από την UNESCO, η οποία χαρακτήρισε έγκλημα πολέμου την καταστροφή του, τονίζοντας ότι οι δράστες πρέπει να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους.

Γνωστή και ως το «μαργαριτάρι της ερήμου», η αρχαία Παλμύρα, που σημαίνει πόλη των Φοινίκων, είναι μία καλά διατηρημένη όαση βορειοανατολικά της Δαμασκού.

Προ ημερών, οι τζιχαντιστές αποκεφάλισαν τον Χάλεντ Άσαντ, ερευνητή 82 ετών που είχε εργαστεί για πάνω από 50 χρόνια ως διευθυντής αρχαιοτήτων της Παλμύρας, αφού τον είχαν κρατήσει και ανακρίνει για πάνω από έναν μήνα.

Σχόλια