Κόσμος

Μέρκελ, Ολάντ, Πορόσενκο: Να τηρηθεί η συμφωνία του Μινσκ

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία δεν τηρείται και επανέλαβε πως πρέπει να γίνουν τα πάντα για την πλήρη εφαρμογή της ευρύτερης ειρηνευτικής συμφωνίας η οποία είχε επιτευχθεί στο Μινσκ το Φεβρουάριο.

«Η συμφωνία εκεχειρίας δεν έχει εφαρμοστεί πλήρως και αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν όλο και περισσότερα θύματα», υπογράμμισε η Μέρκελ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο μαζί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.

«Η πρώτη και κύρια προϋπόθεση είναι να γίνουν τα πάντα ώστε να γίνει η συμφωνία για την εκεχειρία πραγματικότητα», ανέφερε η καγκελάριος και επέμεινε: «Όσα συμφωνήσαμε στο Μινσκ πρέπει να τηρηθούν». «Είμαστε εδώ για να εφαρμοστεί η συμφωνία του Μινσκ, όχι να τη θέσουμε υπό αμφισβήτηση».

Αλλά και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ επέμεινε ότι η συμφωνία πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως. «Για εμάς υπάρχει μόνο ένας κανόνας - η τήρηση των συμφωνιών του Μινσκ. Σε ό,τι αφορά την εκεχειρία, αυτή ακόμη δεν τηρείται», ανέφερε, σύμφωνα με το ethnos.gr.

Αναφερόμενη στο γεγονός ότι δε συμμετείχε στη συνάντηση ο πρόεδρος της Ρωσίας, η Μέρκελ διαβεβαίωσε ότι ο στόχος των τριών ηγετών είναι να «ενισχυθεί» το λεγόμενο «σχήμα της Νορμανδίας».

Όλες οι πλευρές θα έχουν διαβουλεύσεις με τη Ρωσία, ώστε μεταξύ άλλων να εξασφαλιστεί πως το έργο των παρατηρητών του ΟΑΣΕ θα συνεχιστεί διότι είναι «το άλφα και το ωμέγα μιας επιτυχούς διευθέτησης» της κρίσης, πρόσθεσε η ίδια.

Οι συμμετέχοντες στη σημερινή συνάντηση θα ενημερώσουν το Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν τηλεφωνικά ή διά ζώσης, διευκρίνισε ακόμη η καγκελάριος της Γερμανίας.

Σχόλια