Κόσμος

Σταδιακή διέλευση μεταναστών στην ΠΓΔΜ-Ανησυχία από ΟΗΕ

Έπειτα από τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν το πρωί στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα, όταν και οι Aρχές των Σκοπίων επιτέθηκαν με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης στους εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες που είχαν συγκεντρωθεί εκεί, έγινε γνωστό ότι άνοιξαν τα σύνορα για τη σταδιακή διέλευση των προσφύγων.

Παρ' όλα αυτά η ένταση παραμένει στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Γευγελής και Ειδομένης καθώς πολλοί πρόσφυγες, που παραμένουν εγκλωβισμένοι, διαμαρτύρονται έντονα, ζητώντας να τους επιτρέψουν οι δυνάμεις της αστυνομίας της ΠΓΔΜ να εισέλθουν στο έδαφος της χώρας. Ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας της ΠΓΔΜ, με γκλομπς στα χέρια, προσπαθούσαν να κατευνάσουν τους διαμαρτυρόμενους πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ επέτρεψαν σε ευπαθείς ομάδες -κυρίως γονείς με παιδιά- να περάσουν το μπλόκο και το αγκαθωτό σύρμα που έχουν στήσει κατά μήκος της ουδέτερης ζώνης.

Αρκετοί ήταν εκείνοι που λιποθύμησαν και εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού προσέφεραν τις πρώτες βοήθειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής έχει επιτραπεί η είσοδος στην ΠΓΔΜ σε ολιγομελείς ομάδες προσφύγων και μεταναστών, ενώ πολλοί είναι αυτοί που με δάκρυα στα μάτια ή προτάσσοντας τα παιδιά τους ζητούν από τους αστυνομικούς της γειτονικής χώρας να τους επιτρέψουν την είσοδο.

Συνολικά, στην ουδέτερη ζώνη παραμένουν εγκλωβισμένοι περισσότεροι από 3.000 χιλιάδες πρόσφυγες και, όπως έγινε γνωστό από την ΕΛ.ΑΣ., η διέλευσή τους θα γίνεται σταδιακά, και από τις 5 το πρωί του Σαββάτου θα επιτρέπεται η είσοδος 300 ατόμων ανά δίωρο.

Πρόσφυγες και μετανάστες συνέρρεαν νωρίτερα στο σιδηροδρομικό σταθμό της Γευγελής και κατευθύνονταν απευθείας στα γκισέ για να εκδώσουν το πολυπόθητο εισιτήριο με προορισμό το Ταμπάνοβτσε, στα σύνορα με τη Σερβία, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα αναχωρούσαν με έκτακτο δρομολόγιο των τρένων, γύρω στις 8:30 το βράδυ, για το Ταμπάνοβτσε.

Ανησυχία από ΟΗΕ

Την ανησυχία του για τη χρήση βίας από την αστυνομία της ΠΓΔΜ στα σύνορα με την Ελλάδα εξέφρασε ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), καλώντας την κυβέρνηση των Σκοπίων να εφαρμόσει «χρηστή διαχείριση» των συνόρων της.

Ο Αντόνιο Γκουτιέρες μίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ποπόσκι, ο οποίος του έδωσε διαβεβαιώσεις ότι τα σύνορα δε θα κλείσουν στο μέλλον.

Η UNHCR κάλεσε, επίσης, την Ελλάδα να παρέχει άμεση βοήθεια στους ανθρώπους που βρίσκονται αποκλεισμένοι στην ελληνική πλευρά των συνόρων και να τους βοηθήσει να μεταβούν στις εγκαταστάσεις υποδοχής προσφύγων, μακριά από τα σύνορα με την ΠΓΔΜ.

Νωρίτερα, η αστυνομία της ΠΓΔΜ χρησιμοποίησε δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης για να διαλύσει το πλήθος χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων που προσπαθούσαν να διασχίσουν τα σύνορα από την Ελλάδα, με τις αναφορές να κάνουν λόγο για δεκάδες τραυματίες.

Ένταση είχε προηγηθεί και νωρίτερα την Παρασκευή, μετά την απόφαση της γειτονικής χώρας να μπλοκάρουν τα σύνορα για τους μετανάστες.

Σχόλια