Κόσμος

Εκτέλεση αντιπροέδρου Β. Κορέας επειδή επέκρινε τη... δασική πολιτική

Ο αντιπρόεδρος της Βορείου Κορέας Τσοε Γιονγκ-Γκον εκτελέστηκε επειδή εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την πολιτική του ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ-Ουν, όπως μετέδωσε την Τετάρτη το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap επικαλούμενο ανώνυμη πηγή.

Σύμφωνα με το Yonhap, που διευκρινίζει πως η πηγή του έχει «γνώσεις για τη Βόρεια Κορέα», ο αντιπρόεδρος της βορειοκορεατικής κυβέρνησης, ο οποίος είχε αναλάβει καθήκοντα τον Ιούνιο του 2014, οδηγήθηκε σε εκτελεστικό απόσπασμα το Μάιο αφού επέκρινε τη δασική πολιτική που εφαρμόζεται από το Βορειοκορεάτη ηγέτη.

Ο Τσόε Γιονγκ-Γκον εθεάθη για τελευταία φορά στα επίσημα βορειοκορεατικά μέσα ενημέρωσης το Δεκέμβριο, στην επέτειο του θανάτου του Κιμ Γιονκ-Ιλ, πατέρα του σημερινού ηγέτη, ανακοίνωσε το νοτιοκορεατικό υπουργείο Ενοποίησης.

Η Σεούλ «παρακολουθεί από κοντά το ενδεχόμενο να υπάρχουν αλλαγές στην κατάσταση του κ. Τσόε» ανέφερε το υπουργείο.

Η εκτέλεση, εφόσον επιβεβαιωθεί, θα είναι η δεύτερη από την αρχή του χρόνου, μετά την ανακοίνωση της εκτέλεσης του Bορειοκορεάτη υπουργού Άμυνας Χιον Γιονγκ-Τσολ, η οποία δεν επιβεβαιώθηκε από την Πιονγκ-Γιανγκ.

Τον Απρίλιο, οι νοτιοκορεατικές μυστικές υπηρεσίες είχαν ανακοινώσει πως ο Βορειοκορεάτης υπουργός Άμυνας έπεσε θύμα μιας εκκαθάρισης και μπορεί να εκτελέστηκε με χρήση αντιαεροπορικού πυροβόλου για ανυποταξία και επειδή αποκοιμήθηκε στη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης.

Αν και οι βορειοκορεατικές Αρχές δεν επιβεβαίωσαν αυτή την εκτέλεση, ωστόσο η Βόρειος Κορέα ανακοίνωσε τον Ιούλιο πως διόρισε στη θέση του υπουργού Άμυνας το στρατηγό Πακ Γιονγκ-Σικ.

Σχόλια