Κόσμος

Διευρύνεται το "Κίνημα του Όχι" στο κόμμα της Μέρκελ

Διχασμένη εμφανίζεται η γερμανική Βουλή μπροστά στο ενδεχόμενο να κληθεί να εγκρίνει ένα νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την Ελλάδα, με τη γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να βρίσκεται αντιμέτωπη με μια εξέγερση στο κόμμα της που μπορεί και να φτάσει τους 100 βουλευτές.

Η Μέρκελ θα θελήσει να αποφύγει μια ενδοκομματική εξέγερση κάτι που θα προκαλούσε σοβαρό πλήγμα για την εξουσία της. Υπενθυμίζεται ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός της Μέρκελ, μαζί με τους σοσιαλδημοκράτες ελέγχει το 80% των μελών του κοινοβουλίου. Τον περασμένο Φεβρουάριο λίγο μετά την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα, 29 συντηρητικοί βουλευτές καταψήφισαν την παράταση του προγράμματος διάσωσης στην Ελλάδα. Τελικά η 4μηνη παράταση δόθηκε από την συντριπτική πλειοψηφία των γερμανών βουλευτών και συγκεκριμένα με 541 θετικές ψήφους από τα 586 μέλη της Βουλής. Αυτό περιελάμβανε όλα τα μέλη του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος.

Στο μεταξύ, όπως εξηγεί το περιοδικό Der Spiegel, ολοένα και περισσότεροι βουλευτές των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ έχουν εξοργιστεί με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και εκφράζονται αμφιβολίες αν θα ακολουθήσουν τη γραμμή του κόμματος.

Αλλά και στο εσωτερικό του άλλου κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού, των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), αυξάνεται η αγανάκτηση. Αλληλέγγυοι προς την Αθήνα παραμένουν οι Αριστεροί, αλλά και οι Πράσινοι. Το Spiegel αποπειράται να παρουσιάσει έναν χάρτη της γερμανικής βουλής.

Οι υπέρμαχοι του Grexit:

Οι περισσότεροι υπέρμαχοι της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη ανήκουν στους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU). Ήδη τον Φεβρουάριο, όταν ήρθε στη γερμανική βουλή η πρόταση για την παράταση του δεύτερου προγράμματος βοήθειας προς την Ελλάδα, 29 από τους 311 βουλευτές του CDU/CSU είχαν ψηφίσει «όχι». Περισσότεροι από 100 είχαν ψηφίσει μεν «ναι», αλλά είχαν εκφράσει σοβαρές αμφιβολίες.

Πιο γνωστός επικριτής της συνέχισης παροχής βοήθειας στην Ελλάδα είναι ο Βόλφγκανγκ Μπόσμπαουχ. Ήδη πριν τρία χρόνια είχε καταψηφίσει το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. Ανάλογη στάση κρατούν ο Κρίστιαν φον Στέτεν και ο Κάρστεν Λίνεμαν, και οι δύο βουλευτές του CSU.

Παρόλα αυτά η πρώην υπουργός Οικογένειας Κριστίνα Σρέντερ (CDU) δεν αμφιβάλει ότι η πλειοψηφία του κόμματος θα στηρίξει την όποια πρόταση της Μέρκελ. «Πιστεύω ότι η Άγγελα Μέρκελ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα συνεχίσουν να διαπραγματεύονται με τον ίδιο τρόπο όπως τις τελευταίες εβδομάδες: δεν θα δώσουν τίποτε χωρίς ανταλλάγματα», επεσήμανε η Σρέντερ.

Την εμπιστοσύνη του στη Γερμανίδα καγκελάριο εξέφρασε και ο Πέτερ Χίντζε, ο οποίος εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει μεγάλη εσωτερική διάβρωση στο CDU/CSU. «Είμαι βέβαιος ότι σε κάθε περίπτωση το κόμμα θα ακολουθήσει την πρόταση της καγκελαρίου Μέρκελ», είπε χαρακτηριστικά.

Οι μετριοπαθείς:

Η καγκελαρία ακολουθεί την τακτική «βλέποντας και κάνοντας» και με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίζει η Μέρκελ και την κρίση στην Ελλάδα.

Η Γερμανίδα καγκελάριος παραμένει ανοικτή σε όλα τα ενδεχόμενα, παρόλο που για καιρό φαινόταν να τάσσεται υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Δεν φαίνεται να αποκλείει ακόμη και μια μερική απομείωση του χρέους. Πάντως τον τελευταίο καιρό η Μέρκελ εμφανίζεται απαισιόδοξη σχετικά με την παροχή ενός τρίτου πακέτου βοήθειας στην Αθήνα. Φιλο-ευρωπαϊστής ήταν μέχρι πρότινος και ο προσωπάρχης της καγκελαρίου Πέτερ Αλτμάιερ, όμως ακόμη και αυτός γνωρίζει τη διάθεση στο εσωτερικό του CDU/CSU.

Στο στρατόπεδο του SPD, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Κάρστεν Σνάιντερ έχει επανειλημμένα εκφράσει την επιθυμία του να επιτευχθεί συμφωνία με την Αθήνα, όμως στο μεταξύ έχει οργιστεί από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, όπως και πολλοί άλλοι βουλευτές από την αριστερή πτέρυγα του SPD.

Το ίδιο συμβαίνει και με αρκετούς πολιτικούς από τους Πράσινους, όπως ο συμπρόεδρος του κόμματος Τζεμ Εζντεμίρ, ο οποίος όμως ελπίζει ότι θα υπάρξει γρήγορα συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της.

Αυτοί που συμπαθούν τον ΣΥΡΙΖΑ:

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της Αριστεράς Γκρέγκορ Γκίζι, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν φταίει. Τόσο ο Γκίζι όσο και σχεδόν όλοι οι βουλευτές του κόμματός του υποστηρίζουν σθεναρά τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και θεωρούν ότι ένα Grexit δεν αποτελεί επιλογή. Ζητούν να δοθεί νέα βοήθεια στην Ελλάδα. Ανάλογη στάση κρατούν και κάποιοι βουλευτές των Πρασίνων, κυρίως αυτοί που ανήκουν στην αριστερή πτέρυγα, οι οποίοι δείχνουν αλληλεγγύη στην Ελλάδα.

Οι μία έτσι, μία αλλιώς:

Σκληρές εκφράσεις και στη συνέχεια πιο ήπιοι τόνοι, έτσι αντιδρούν κάποιοι βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της στάσης αυτής είναι ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος έχει δηλώσει πως ο Τσίπρας «έκαψε τις τελευταίες γέφυρες», αλλά και ότι ήταν «αφελής» η ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ. Παράλληλα όμως έχει επισημάνει ότι δεν θα πρέπει η Ευρώπη να εγκαταλείψει την Αθήνα και έχει κάνει λόγο για μια ενδεχόμενη «απομείωση του χρέους».

«Εχουμε κι εμείς δικαίωμα να πούμε όχι»

«Οι Έλληνες είχαν το δικαίωμα να πουν «όχι» στο δημοψήφισμα, και τώρα έχουμε εμείς το δικαίωμα να πούμε όχι», δήλωσε ο Χανς Πέτερ Φρίντριχ μέλος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης, το Βαυαρικό Κόμμα που συνεργάζεται με τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ. Ο Φρίντριχ δήλωσε στην εφημερίδα Rheinische Post ότι δεν γνωρίζει κανέναν στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του που να πιστεύει ότι ένα τρίτο σχέδιο διάσωσης είναι δικαιολογημένο.

Ένα νέο πακέτο βοήθειας ευρώ πολλών δισεκατομμυρίων δεν θα λύσει τα προβλήματα στην Ελλάδα, είπε ο βουλευτής του CDU Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ: «Υπάρχει έλλειψη οικονομικής ισχύος, ανταγωνιστικότητας και μια πραγματικά αποτελεσματική διοίκηση στην Ελλάδα» σχολίασε ο βουλευτής στο δεύτερο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης ZDF.

Αντιδράσεις και στους σοσιαλδημοκράτες

Ομως η ηγετική ομάδα του κόμματος του Ζίγκμαρ Γάμπριελ είναι και αυτή αντιμέτωπη με την κλιμακούμενη αντίδραση των βουλευτών στην προοπτική ενός νέο σχεδίου διάσωσης. Ο ηγέτης της παράταξης και αντικαγκελάριος πριν από λίγες μέρες χαρακτήρισε «ως πολύ αφελή» την απόφαση που ελήφθη πριν από 15 χρόνια για την εισδοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και πρόσθεσε ότι η πολιτική των προγραμμάτων διάσωσης δεν λειτούργησαν.

Στην περίπτωση ενός τρίτου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα θα πρέπει η γερμανική βουλή να αποφασίσει γρήγορα αν θα το εγκρίνει ή όχι. Όμως η Μπούντεσταγκ είναι βαθιά διχασμένη.

Πηγή: thetoc.gr

Σχόλια