Κόσμος

Το αληθινό πρόσωπο του Σαίξπηρ

Μέχρι σήμερα κανείς δεν γνώριζε πως έμοιαζε στην πραγματικότητα ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ ο άνθρωπος που κληροδότησε στην ανθρωπότητα ορισμένα από τα πιο συγκλονιστικά θεατρικά έργα και ποιήματα.

Ακόμα και η πιο γνωστή προσωπογραφία του, στην Εθνική Πινακοθήκη Πορτρέτων του Λονδίνου δεν ήταν σίγουρο αν απεικονίζει τον ίδιο. Όλα όμως αλλάζουν πλέον χάρις την ανακάλυψη ενός ιστορικού ο οποίος ισυρίζεται ότι εντόπισε το πρώτο αυθεντικό πορτρέτο του Σαίξπηρ και, μάλιστα, το μοναδικό για το οποίο ο άγγλος συγγραφέας πόζαρε όσο ζούσε.

Στο πορτρέτο ο Σαίξπηρ φαίνεται να κρατά ένα φύλλο καλαμποκιού και μία πεταλούδα, σύμβολα των έργων του «Αφροδίτη και Αδωνις» και «Τίτος Ανδρόνικος». Το πορτρέτο, το οποίο απεικονίζει τον Σαίξπηρ να ποζάρει «ως κινηματογραφικός αστέρας», εντόπισε ο βοτανολόγος και ιστορικός Μαρκ Γκρίφιθς στην πρώτη έκδοση του βιβλίου βοτανολογίας «The Herball».  

Γραμμένο από τον βοτανολόγο Τζον Τζέραρντ, το έργο εκτείνεται σε 1.484 σελίδες και αποτελεί την ογκωδέστερη επιστημονική μελέτη για τα φυτά που δημοσιεύθηκε ποτέ στην αγγλική γλώσσα.  Πιστεύεται ότι έχουν διασωθεί μόνο 15 αντίτυπα του βιβλίου.  

Όλα τα πορτρέτα που απεικονίζουν τον άγγλο συγγραφέα - αυθεντικά ή μη - φιλοτεχνήθηκαν μετά τον θάνατό του. Ωστόσο, το επίμαχο πορτρέτο δημιουργήθηκε όσο εκείνος ζούσε. Σημειώνεται ότι ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ πέθανε στις 23 Απριλίου 1616, ενώ το βιβλίο κυκλοφόρησε το 1598.  

Σχόλια