Κόσμος

Σκόπια: Μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση

Χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές, 10.000 σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, κατέβηκαν στους δρόμους των Σκοπίων ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρουέφσκι για την εμπλοκή του σε σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών, το οποίο έχει βυθίσει τη χώρα στη χειρότερη πολιτική κρίση από το 2001.

Πλήθος κόσμου, κρατώντας τη σημαία της χώρας, συγκεντρώθηκε στην κεντρική λεωφόρο, μπροστά από το κτήριο της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ όπου βρίσκεται το γραφείο του Γκρουέφσκι. Πολλοί από αυτούς μετέβησαν στα Σκόπια από επαρχιακές πόλεις της ΠΓΔΜ με λεωφορεία, Ι.Χ. και άλλα μέσα.

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι κάποιοι από τους διαδηλωτές σχεδιάζουν να κατασκηνώσουν στους δρόμους μέχρι να παραιτηθεί ο Γκρουέφσκι. Οι διαδηλωτές τον κατηγορούν ότι κατέλυσε τη δημοκρατία έπειτα από τις αποκαλύψεις για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, οι οποίες σύμφωνα με τη Δύση θέτουν υπό αμφισβήτηση τη λειτουργία της δημοκρατίας στην ΠΓΔΜ.

Εννέα χρόνια στην εξουσία και αρνούμενος να παραιτηθεί, ο Γκρουέφσκι ανακοίνωσε τη διοργάνωση δικής του συγκέντρωσης για αύριο το απόγευμα στα Σκόπια, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για πρόκληση αστάθειας στη φτωχή αυτή πρώην δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας.

Σχόλια