Κόσμος

Συνάντηση ηγετών Κίνας-Ιαπωνίας

Να εργαστούν για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων συμφώνησαν ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε και ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ σε διμερή συνάντηση στην Ινδονησία, στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου Ασίας-Αφρικής.

Ο Σίνζο Άμπε Άμπε δήλωσε επίσης πως οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συμβάλουν στην περιφερειακή σταθερότητα και ευημερία προωθώντας «αμοιβαία επωφελείς στρατηγικούς δεσμούς», όπως μετέδωσε το Ιαπωνικό Πρακτορείο Ειδήσεων Jiji.

Οι εντάσεις ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ασίας έχουν αναζωπυρωθεί τα τελευταία χρόνια εξαιτίας διενέξεων αναφορικά με την ιστορία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς και εξαιτίας εδαφικών διαφορών και περιφερειακής αντιπαλότητας.

Οι μνήμες από τη στρατιωτική επίθεση, που πραγματοποίησε στο παρελθόν εναντίον της η Ιαπωνία, είναι βαθιές στην Κίνα και το Πεκίνο έχει επανειλημμένα καλέσει το Τόκιο να αντιμετωπίσει την Ιστορία.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το vima.gr, η σημερινή συνάντηση θα μπορούσε να προωθήσει μία επιφυλακτική προσέγγιση η οποία άρχισε όταν ο Άμπε και ο Σι συναντήθηκαν στα τέλη της περυσινής χρονιάς στη διάρκεια διεθνούς συνόδου κορυφής στο Πεκίνο. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα έπειτα από εκείνη την πρώτη συνάντησή τους, κατά την οποία δεν είχαν ανταλλάξει παρά μια χειραψία.

Εντούτοις, πριν από τη συνομιλία στην Τζακάρτα, ο Σίνζο Άμπε, ο οποίος συνδέεται με τους εθνικιστές «ιέρακες» της Ιαπωνίας, προκάλεσε και πάλι δυσαρέσκεια στην περιοχή επειδή δεν ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους της χώρας του για τις ενέργειές της κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σχόλια