Κόσμος

Δεν αποκλείεται τίποτε σχετικά με τα αίτια της συντριβής

Σε αυτό το στάδιο δεν μπορεί να αποκλειστεί κανένα ενδεχόμενο σχετικά με τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους Airbus A320 της γερμανικής εταιρείας Germanwings, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς, μιλώντας στην Εθνοσυνέλευση.

Ο κ. Βαλς επεσήμανε ότι ένα ελικόπτερο κατάφερε να προσγειωθεί στο σημείο της τραγωδίας και «επιβεβαίωσε ότι δυστυχώς δεν υπάρχουν επιζώντες».

Ήδη εξάλλου έχει αρχίσει δικαστική έρευνα.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ είχε πει ότι μεταξύ των θυμάτων βρίσκονται Ισπανοί, Γερμανοί και «χωρίς αμφιβολία» Τούρκοι. Σύμφωνα με τη Germanwings, 67 Γερμανοί επέβαιναν στο αεροπλάνο, ανάμεσά τους 16 μαθητές, αλλά και δύο βρέφη.

«Δεν υπάρχει ανάγκη για τη διεξαγωγή επιχείρησης διάσωσης, είναι όλοι νεκροί», δήλωσε χωροφύλακας από το Βερνέ, το οποίο βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα από το σημείο της συντριβής, σε υψόμετρο 1.500 μέτρων.

Ο διοικητής της τοπικής αστυνομίας Ζαν-Πολ Μπλουά επεσήμανε ότι: «θα χρειαστούν ημέρες για να περισυλλεχθούν τα θύματα και στη συνέχεια τα συντρίμμια», καθώς η πρόσβαση στην ορεινή περιοχή είναι δύσκολη.

«Η υπηρεσία ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας αποφάσισε να δηλώσει ότι το αεροπλάνο βρίσκεται σε κίνδυνο επειδή δεν είχε καμία επαφή με το πλήρωμά του», ανακοίνωσε η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας. Αυτό έγινε στις 10:30 (τοπική ώρα, 11:30 ώρα Ελλάδας) όταν πετούσε κοντά στη μικρή, γαλλική πόλη Μπαρσελονέτ.

Στο μεταξύ η περίμετρος όπου συνετρίβη το αεροπλάνο έχει ήδη αποκλειστεί «για να αρχίσει η έρευνα».

Το αεροπλάνο κατέπεσε σε μια χιονισμένη, ορεινή περιοχή, στη οποία δεν έχουν πρόσβαση οχήματα, η οποία περιστοιχίζεται από βουνά με υψόμετρο 2.000 μέτρων. Τα συντρίμμια του Airbus εντοπίστηκαν από το πλήρωμα του ελικοπτέρου που έκταση στην περιοχή και είναι διάσπαρτα σε έκταση πολλών τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Μεταφορών Αλέν Βινταλί, «οι μετεωρολογικές συνθήκες δεν ήταν ιδιαίτερα κακές» τη στιγμή του δυστυχήματος.

Μέσα στην ημέρα, όμως, οι μετεωρολογικές συνθήκες επιδεινώθηκαν, γεγονός που ενδέχεται να επιβραδύνει τις προσπάθειες των ερευνητών, των πυροσβεστών και των χωροφυλάκων που έχουν σταλεί στο σημείο. Από αέρος, πολλά ελικόπτερα πετούν πάνω από το σημείο της συντριβής, όπως και πολεμικά αεροσκάφη, όπως αναφέρει το naftemporiki.gr.

«Πρόκειται για μια τραγωδία, μια νέα αεροπορική τραγωδία, θα μάθουμε όλες τις αιτίες και θα ενημερώσουμε φυσικά» τις ισπανικές και τις γερμανικές αρχές καθώς τις οικογένειες των θυμάτων, υπογράμμισε ο κ. Ολάντ, ενώ η γαλλική Εθνοσυνέλευση τήρησε ενός λεπτού σιγή.

Σχόλια