Κόσμος

Οργή στην Ινδία για την συνέντευξη αμετανόητου βιαστή

Σάλο έχει προκαλέσει στην Ινδία η συνέντευξη που έδωσε ένας από τους δράστες του βιασμού 23χρονης φοιτήτριας σε λεωφορείο στο Νέο Δελχί. Ο άνδρας δήλωσε αμετανόητος για την πράξη του και ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας θα ξεκινήσει έρευνα για να βρεθεί πώς οι δημοσιογράφοι κατάφεραν να πάρουν συνέντευξη από τον άνδρα, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε θάνατο.

Η συνέντευξη, πάντως, δεν πρόκειται να μεταδοθεί στην Ινδία. Οι ινδικές Αρχές διέταξαν τους τηλεοπτικούς σταθμούς να μην προβάλλουν το ντοκιμαντέρ, στο οποίο ο Μουκές Σινγκ ακούγεται να κατηγορεί το θύμα και να δηλώνει προκλητικά ότι δεν θα είχε πεθάνει εάν δεν προσπαθούσε να αντισταθεί!

Η εντολή των ινδικών αρχών ήρθε όταν η ινδική κοινωνία εξέφρασε την οργή και τον αποτροπιασμό της για τα αποσπάσματα της συνέντευξης που μεταδόθηκαν σε ινδικά τηλεοπτικά κανάλια.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ινδίας, Ρατζνάθ Σινγκ, σε ομιλία του στο Κοινοβούλιο επέκρινε την ταινία, τονίζοντας ότι δεν θα έπρεπε να προβληθεί στη χώρα. Ήδη δικαστήριο στο Νέο Δελχί έχει μπλοκάρει το ντοκιμαντέρ, που γυρίστηκε για λογαριασμό του BBC και του NDTV.

Ο υπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνησή του «δεν θα επιτρέψει οποιαδήποτε επιχείρηση έχει στόχο να ωφεληθεί από αυτό (την υπόθεση βιασμού) για εμπορικό κέρδος».

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση είχε ζητήσει από τους δημιουργούς του ντοκιμαντέρ να μην το προβάλλουν μέχρι να δώσουν την έγκρισή τους οι ινδικές Αρχές.

«Παρατήρησα ότι το ντοκιμαντέρ δείχνει τα σχόλια ενός κατάδικου που είναι άκρως υποτιμητικά και αποτελούν ντροπή για την αξιοπρέπεια των γυναικών» είπε ο Σινγκ, μιλώντας σε βουλευτές του Κοινοβουλίου.

Η δημιουργός του ντοκιμαντέρ, Λέσλι Άντγουιν, είπε ότι είχε πάρει άδεια από τη φυλακή όπου κρατείται ο δράστης και από το υπουργείο Εσωτερικών.

Οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ -το οποίο επρόκειτο να προβληθεί ταυτόχρονα σε οκτώ χώρες στις 8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας- τονίζουν ότι θα κινηθούν νομικά εναντίον οποιαδήποτε προσπάθειας να παρεμποδιστεί η προβολή του ντοκιμαντέρ.

Στο ντοκιμαντέρ, ο Μουκές Σινγκ ακούγεται να λέει με ύφος προκλητικό: «Ένα κορίτσι είναι πολύ περισσότερο υπεύθυνο για τον βιασμό του απ' ό,τι ένα αγόρι. Δεν έπρεπε να αντισταθεί. Έπρεπε να καθίσει ήσυχη και να υπομείνει τον βιασμό της. Μετά θα την άφηναν και θα χτυπούσαν μόνο το αγόρι».

Η υπόθεση του βιασμού της 23χρονης από ομάδα έξι ατόμων τον Δεκέμβριο του 2012 και ο θάνατός της προκάλεσε σοκ στην Ινδία και σε ολόκληρο στον κόσμο και οδήγησε σε οργισμένες διαδηλώσεις που ζητούσαν τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των βιασμών.

Πηγή: in.gr

Σχόλια