Κόσμος

Περισσότεροι από 6 χιλιάδες οι νεκροί στην Ουκρανία

Περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην ανατολική Ουκρανία από την έναρξη των συγκρούσεων πριν από σχεδόν ένα χρόνο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Σε ανακοίνωσή του ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν αναφέρει ότι στην εμπόλεμη περιοχή διαπιστώθηκαν «καταστροφές χωρίς έλεος σε σχέση με τις ανθρώπινες απώλειες και τις υποδομές». «Οι γυναίκες, τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι ευάλωτες ομάδες έχουν πληγεί περισσότερο», σημειώνει ο Ύπατος Αρμοστής, καλώντας τις εμπόλεμες πλευρές να σεβαστούν την εκεχειρία.

Η έκθεση καταγγέλλει αυθαίρετες κρατήσεις, βασανιστήρια και «αναγκαστικές εξαφανίσεις» που διαπράττουν οι ένοπλοι αντάρτες, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις και οι ουκρανικές δυνάμεις ενώ τονίζει ότι τις τελευταίες εβδομάδες, εκατοντάδες πολίτες και στρατιώτες σκοτώθηκαν παρά την εκεχειρία.

Ο Υπατος Αρμοστής κάλεσε τις εμπλεκόμενες πλευρές να σεβαστούν αυτή την εκεχειρία. Ο ΟΗΕ υποστηρίζει επίσης ότι «αξιόπιστες εκθέσεις διαπίστωσαν μία συνεχιζόμενη ροή σε βαρέα όπλα και ξένους μαχητές» προς την περιοχή, παρότι η Ρωσία αρνείται ότι υπάρχει εμπλοκή της.

Πηγή: lifo.gr

Σχόλια