Κόσμος

Στη φυλακή ο αρχηγός των Κόκκινων Πουκαμίσων

Σε δύο χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε ο αρχηγός των «Κόκκινων Πουκαμίσων» της Ταϊλάνδης, Γιατουπόρν Προμπάν, του ισχυρού κινήματος, που υποστήριζε την πρώην πρωθυπουργό της Ταϊλάνδης, η οποία καθαιρέθηκε, Γινγκλάκ Σιναουάτρα. «Η ετυμηγορία είναι δύο χρόνια χωρίς δυνατότητα μείωσης της ποινής», ανακοίνωσε το δικαστήριο.

Ο Γιατουπόρν Προμπάν, ο οποίος έφθασε χαμογελαστός στο δικαστήριο της Μπανγκόκ, ελπίζει ωστόσο ότι θα απελευθερωθεί με εγγύηση σ' αυτή την παλιά υπόθεση στην οποία κατηγορούνταν για δυσφήμηση ενός πρώην πρωθυπουργού.

Το δικαστήριο πρόκειται να αποφανθεί για το θέμα αυτό το απόγευμα και σε περίπτωση που αρνηθεί να τον απελευθερώσει με εγγύηση, ο Γιατουπόρν θα φυλακισθεί σήμερα.

Η καταδίκη του, η οποία προστίθεται στις διώξεις εναντίον της Γινγκλάκ, υπάρχει κίνδυνος να πυροδοτήσει και πάλι την ένταση ανάμεσα στους οπαδούς του και τη στρατιωτική χούντα. Στην πρώην πρωθυπουργό της Ταϊλάνδης Γινγκλάκ Σιναουάτρα επιβλήθηκε την Παρασκευή πενταετής απαγόρευση συμμετοχής στην πολιτική ζωή και κινδυνεύει με κάθειρξη έως δέκα ετών για διαφθορά.

«Αυτό αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου της ελίτ της Μπανγκόκ η οποία έχει στόχο να φιμώσει και να βγάλει από το παιγνίδι αυτούς που την επικρίνουν», εκτιμά ο Ντέιβιντ Στρέκφας, ένας από τους λίγους αναλυτές που έχουν έδρα την Ταϊλάνδη και συνεχίζουν να επικρίνουν ανοικτά τη χούντα. Η ταϊλανδική δικαιοσύνη έχει φήμη ότι πρόσκειται στις φιλομοναρχικές ελίτ, όπως ο στρατός.

Πηγή:newsbeast.gr

Σχόλια