Κόσμος

AirAsia: Το αεροπλάνο ανέπτυξε υπερβολική ταχύτητα πριν συντριβεί

Το αεροσκάφος της AirAsia με 162 επιβαίνοντες, το οποίο κατέπεσε τον Δεκέμβριο στη θάλασσα της Ιάβας, ανέπτυξε υπερβολική ταχύτητα και στη συνέχεια υπέστη απώλεια στήριξης, πριν συντριβεί, σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών της Ινδονησίας, Ιγκνάσιους Τζονάν.

Σύμφωνα με το BBC, ο υπουργός δήλωσε σήμερα σε ακρόαση της Βουλής ότι το αεροσκάφος ανέβαινε σε μεγαλύτερο ύψος με ταχύτητα 6.000 πόδια (1.828 μέτρα) ανά λεπτό. Επικαλούμενος δεδομένα από τα ραντάρ, ανέφερε ότι «το αεροπλάνο, κατά τα τελευταία λεπτά, ανέβηκε με μεγαλύτερη από την κανονική ταχύτητα. Πιστεύω ότι είναι αρκετά σπάνιο ακόμα και για ένα μαχητικό αεροσκάφος να καταφέρει να ανέβει σε μεγαλύτερο ύψος με ταχύτητα 6.000 πόδια/ λεπτό. Η μέση ταχύτητα για ένα επιβατικό αεροσκάφος είναι πιθανότατα περίπου μεταξύ 1.000 και 2.000 ποδιών το λεπτό, επειδή το το αεροσκάφος δεν έχει σχεδιαστεί να πετά τόσο γρήγορα».

Κατά τη διάρκεια της πτήσης QZ8501, από τη Σουραμπάγια της Ινδονησίας στη Σιγκαπούρη, ο πιλότος είχε ζητήσει από τον πύργο ελέγχου να πετάξει σε μεγαλύτερο ύψος προκειμένου να αποφύγει την κακοκαιρία, όμως δεν έλαβε άμεσα θετική απάντηση καθώς η κυκλοφορία ήταν αυξημένη στον αεροδιάδρομο. Λίγο μετά το αεροσκάφος χάθηκε από τα ραντάρ και, όπως αποδείχθηκε, συνετρίβη στην θάλασσα.

Πηγή: lifo.gr

Σχόλια