Κόσμος

Θησαυρός το ναυάγιο

Ένα ολόκληρο θησαυρό έκρυβε ένα ναυάγιο το οποίο ανασκάπτει η αρχαιολογική υπηρεσία της Κίνας. Το σκαρί που ανακαλύφθηκε το 2007 ερευνάται από τους ειδικούς οι οποίοι έχουν μέχρι στιγμής ανελκύσει πάνω από 950 κομμάτια πορσελάνης, καθώς επίσης χρυσά και ασημένια αντικείμενα.

Επίσης έχουν έρθει στο φως σκελετοί ζώων και εκατοντάδες νομίσματα.  Το πλοίο που ονομάστηκε Νανχάι 1 χρονολογείται στην εποχή της λεγόμενης νότιας δυναστείας Σόνγκ μεταξύ 1127- 1279 μ.Χ. και εντοπίστηκε σε βάθος 30 μέτρων.

Θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα και αρχαιότερα ναυάγια της Κίνας με μήκος 21.6 μέτρα και πλάτος 9.5 μέτρα. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των επιστημόνων το πλοίο φαίνεται ότι περιέχει ακόμα πάνω από 80.000 αντικείμενα πολλά από τα οποία αμύθητης ιστορικής αξίας.

Το πλοίο ακολουθούσε τη διαδρομή του λεγόμενου ναυτικού δρόμου του μεταξιού, ο οποίος όπως και ο αντίστοιχος επί ξηράς συνέδεε την Κίνα με τη νότια, δυτική και κεντρική Ασία και την Ευρώπη αποτελώντας μια εμπορική και πολιτιστική γέφυρα μεταξύ ανατολής και δύσης.  

Σχόλια