Κόσμος

Μήνυμα αλληλεγγύης στη Γαλλία έστειλαν πρωτεύουσες της Ευρώπης

Χιλιάδες άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο έλαβαν μέρος σε συγκεντρώσεις και πορείες, προκειμένου να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στη Γαλλία, που έχει βυθιστεί στο πένθος.

Στη Μαδρίτη οι διαδηλωτές τραγουδούσαν τη Μασσαλιώτιδα, τον εθνικό ύμνο της Γαλλίας, στο Λονδίνο το πλήθος κρατούσε γαλλικές σημαίες, στις Βρυξέλλες πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις "εναντίον του μίσους" και παντού οι συμμετέχοντες κρατούσαν πλακάτ με το σύνθημα είμαι "Είμαστε όλοι Σαρλί".  


Πλατεία Τραφάλγκαρ, Λονδίνο

«Είμαστε (επίσης) εδώ για να δηλώσουμε ότι δεν φοβόμαστε» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Λουίς Ειμερί, 21 ετών, ένας εκ των διοργανωτών των κινητοποιήσεων. «Ήταν μια απίστευτα βάρβαρη ενέργεια, επιτέθηκαν εναντίον των παγκόσμιων αξιών» επισήμανε ο Άνχελ ένας Ισπανός καθηγητής 65 ετών που συμμετείχε στις κινητοποιήσεις.

Περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε μία πορεία με κεντρικό σύνθημα «μαζί εναντίον του μίσους» στο κέντρο των Βρυξελλών, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο μία αστυνομική πηγή.

Στο Βερολίνο ο αριθμός των διαδηλωτών κυμάνθηκε μεταξύ 8000 και 9000, σύμφωνα με την αστυνομία.

Στην πορεία έλαβαν μέρος προσωπικότητες της πολιτικής, των μέσων ενημέρωσης, πολλά μέλη και εκπρόσωποι της γαλλικής κοινότητας στο Βέλγιο, όπως και εκπρόσωποι μουσουλμανικών και εβραϊκών ενώσεων.

Στο Βερολίνο ο αριθμός των διαδηλωτών κυμάνθηκε μεταξύ 8000 και 9000, σύμφωνα με την αστυνομία, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν μπροστά από την πρεσβεία της Γαλλίας για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις που διέπραξαν οι 3 τζιχαντιστές στη Γαλλία.

Αψηφώντας το τσουχτερό κρύο πολλοί συμμετείχαν οικογενειακώς στην κινητοποίηση. Ορισμένοι κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν τα συνθήματα «Είμαι κι εγώ Σαρλί» ή «το Βερολίνο είναι Σαρλί», «η ελευθερία της γνώμης δεν είναι διαπραγματεύσιμη» ή ακόμα «ξεπεράστε τον τρόμο».

Στο Λονδίνο, σύμφωνα με το ethnos.gr, περισσότεροι από 1000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας, στην πλατεία Τραφάλγκαρ, κρατώντας μολύβια τα οποία ύψωσαν προς τον ουρανό για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα της επίθεσης εναντίον της σατιρικής εφημερίδας Σαρλί Εμπντό και υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Χιλιάδες άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο έλαβαν μέρος την Κυριακή σε συγκεντρώσεις και πορείες προκειμένου να εκφράσουν την αλληλεγγύη του στη Γαλλία που έχει βυθιστεί στο πένθος.

Στη Βιέννη οι οργανωτές των κινητοποιήσεων υπολογίζουν σε 12.000 τον αριθμό των συμμετεχόντων στις κινητοποιήσεις εναντίον της τρομοκρατίας. Επίσης συγκεντρώσεις αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκαν σε Λισαβόνα, Λωζάνη και Στοκχόλμη.

Εκτός της Ευρώπης, η γαλλική πρεσβεία στις ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί μία σιωπηλή πορεία στην Ουάσιγκτον, στις 21:00 ώρα Ελλάδας και ανάλογες κινητοποιήσεις θα λάβουν χώρα και στη Νέα Υόρκη.

Στο Ισραήλ τουλάχιστον 500 άνθρωποι συμμετείχαν σήμερα σε μία τελετή στη μνήμη των 17 θυμάτων στις πολύνεκρες επιθέσεις του Παρισιού, την οποία οργάνωσε η δημοτική αρχή της Ιερουσαλήμ, μετέδωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σχόλια