Κόσμος

Κλείνουν την πόρτα στην Κριμαία οι ΗΠΑ

Με νέες κυρώσεις κατά των αυτονομιστών της Ουκρανίας απαντούν οι  ΗΠΑ, με τον Μπαράκ Ομπάμα να ανακοινώνει την απαγόρευση εξαγωγών «αγαθών, τεχνολογίας και υπηρεσιών», προς την περιοχή που προσάρτησε η Ρωσία, αλλά και την αντίστοιχη εισαγωγή αγαθών από εκεί.

Στόχος, όπως ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος, είναι με αυτή την απόφαση να δοθούν «σαφείς οδηγίες στους αμερικανικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και να επιβεβαιωθεί ότι οι ΗΠΑ δεν αποδέχονται την παρουσία της Ρωσίας στην περιοχή και τις προσπάθειες προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία». Σε παρόμοιες κινήσεις προχώρησε αυτή την εβδομάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πρόεδρος Ομπάμα έδωσε επίσης εντολή στο υπουργείο Οικονομικών να επιβάλει κυρώσεις σε μεμονωμένα πρόσωπα και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή αυτή. Το υπουργείο προχώρησε στην επιβολή κυρώσεων εναντίον 24 Ουκρανών και Ρώσων καθώς και πολλών εταιρειών για το ρόλο που έχουν διαδραματίσει στην αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην ανατολική Ουκρανία.

Σχόλια