default-image

Χαϊντάρ αλ Αμπάντι: "Οι τζιχαντιστές σπέρνουν τη διχόνοια"

Κόσμος
Χαϊντάρ αλ Αμπάντι: "Οι τζιχαντιστές σπέρνουν τη διχόνοια"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι τζιχαντιστές προσπαθούν «να σπείρουν τη διχόνοια» μεταξύ των μουσουλμάνων, υποστήριξε την Τρίτη ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χαϊντάρ αλ Αμπάντι, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Τεχεράνη με βασικό σκοπό να συζητήσει με την ιρανική ηγεσία τους τρόπους αντιμετώπισης του Ισλαμικού Κράτους.

«Αποτελούν μια απειλή για την περιοχή, αυτές οι τρομοκρατικές οργανώσεις προσπαθούν να δημιουργήσουν διχασμό μεταξύ των σιιτών και των σουνιτών», σημείωσε ο Αμπάντι στη συνάντηση που είχε με τον πρώτο αντιπρόεδρο του Ιράν, Εσάκ Τζαχαγκιρί.

Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη του Αμπάντι στο Ιράν αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του. Εκτός του Τζαχαγκιρί, που τον υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο κατά τη διάρκεια της νύχτας, το πρωί συναντήθηκε και με τον πρόεδρο Χασάν Ροχανί, όπως ανέφερε ένας Ιρανός αξιωματούχος χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Σημειώνται ότι τη Δευτέρα ο Αμπάντι είχε επαναλάβει ότι δε θέλει να δει στο ιρακινό έδαφος ξένους στρατιώτες «μιας υπερδύναμης ή ενός διεθνούς συνασπισμού», οι οποίοι θα συμμετάσχουν στον αγώνα εναντίον του ΙΚ. Η οργάνωση αυτή ελέγχει μεγάλες εκτάσεις σε πέντε ιρακινές επαρχίες μεταξύ των οποίων και στην επαρχία Ντιγιάλα, που συνορεύει με το Ιράν. Φάνηκε επίσης να προσπαθεί να θέσει όρια στο ρόλο που θα μπορούσε να αναλάβει η Τεχεράνη, καθώς υπογράμμισε ότι «καμία περιφερειακή δύναμη δε θα πολεμήσει» στο Ιράκ.

Το Ιράν, συμμετέχοντας στον αγώνα κατά του ΙΚ, έστειλε όπλα στους Κούρδους μαχητές και στρατιωτικούς συμβούλους στη Βαγδάτη. Διαψεύδει ότι έχει αναπτύξει στρατιώτες εντός του Ιράκ, ωστόσο στις αρχές Οκτωβρίου η δημόσια τηλεόραση πρόβαλε μια φωτογραφία του ηγέτη της Δύναμης Κουντς, των ειδικών δυνάμεων του ιρανικού καθεστώτος, στο πλευρό Κούρδων μαχητών του Ιράκ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News