default-image

Στα χέρια των τζιχαντιστών το διοικητικό κέντρο του Κομπάνι

Κόσμος
Στα χέρια των τζιχαντιστών το διοικητικό κέντρο του Κομπάνι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καπνός αναδύεται από την πόλη Κομπάνι στη Συρία, δίπλα στα σύνορα με την Τουρκία. Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους φέρονται να έχουν υπό τον έλεγχό τους το 40% της πόλης, περιλαμβανομένου του διοικητικού της κέντρου.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Σταφάν ντι Μιστούρα κάλεσε την Τουρκία να ανοίξει τα σύνορά της στους εθελοντές Κούρδους που επιθυμούν να πολεμήσουν κατά του ΙΚΙΛ.

Νωρίτερα, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα, ζήτησε από την Τουρκία να επιτρέψει στους Κούρδους να διασχίσουν τη μεθόριο για να υπερασπιστούν το Κομπάνι και τους κατοίκους που έχουν μείνει πίσω και απειλούνται με σφαγή. «Δε θέλουμε άλλη μία Σρεμπρένιτσα», τόνισε ο απεσταλμένος, τη στιγμή που οι τζιχαντιστές προωθούνται βαθύτερα στο Κομπάνι έχοντας πλέον υπό τον έλεγχό τους το 40% της πόλης, όπως ανέφεραν διαδοχικά το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τόνι Μπλίνκεν.

«Το Ισλαμικό Κράτος (IS) έχει καταλάβει σχεδόν εξ ολοκλήρου την περιοχή όπου εδρεύει η τοπική κουρδική διοίκηση και το αρχηγείο των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), η κύρια πολιτοφυλακή των κούρδων της Συρίας. Δεν γνωρίζω τι πρόκειται να συμβεί γιατί εξαιτίας της απουσίας χερσαίας δύναμης θα είναι πολύ δύσκολο μόνο οι αεροπορικές επιδρομές να εμποδίσουν πιθανή κατάληψη της πόλης», δήλωσε ο Τόνι Μπλίνκεν από το Λονδίνο, επισημαίνοντας ότι θα υπάρξουν και άλλες καταστάσεις στις οποίες η αμερικανική δράση ίσως να μην είναι αποτελεσματική. «Υπάρχουν και άλλα Κομπάνι στο Ιράκ, υπάρχουν άλλα Κομάνι στη Συρία σε καθημερινή βάση», δήλωσε.

«Ελπίζω ότι δε θα δούμε αποκεφαλισμούς», δήλωνε την ίδια στιγμή ο απεσταλμένος του ΟΗΕ Στάφαν Ντε Μιστούρα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τη Γενεύη, διαμηνύοντας ότι η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί το δικαίωμα του Κομπάνι στην αυτοάμυνα και το Ψήφισμα 2170 του ΟΗΕ ορίζει ότι όλοι πρέπει να κάνουν κάθε τι δυνατό για να αποτρέψουν τον κίνδυνο σφαγής. Ο Στάφαν ντε Μιστούρα επισήμανε ότι 500 έως 700 άνθρωποι, κυρίως ηλικιωμένοι, παραμένουν στο Κομπάνι και 10.000 έως 13.000 άνθρωποι βρίσκονται στη μεθόριο μεταξύ Τουρκίας και Συρίας. Στο τουρκικό έδαφος έχουν περάσει περισσότεροι από 180.000 κούρδοι.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News