default-image

Κομισιόν κατά Τουρκίας για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη

Ελλάδα
Κομισιόν κατά Τουρκίας για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με ιδιαίτερα αυστηρό τρόπο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικρίνει την Τουρκία για πολιτικές παρεμβάσεις στο δικαστικό σώμα, αναφέροντας στην ετήσια έκθεση προόδου πως η απάντηση στο σκάνδαλο διαφθοράς που «άγγιξε» τον Ταγίπ Ερντογάν έπληξε την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος και εξασθένησε τα δικαιώματα του πολίτη.

Αυτό που ανησυχεί περισσότερο την Επιτροπή, η οποία βοηθάει τις κυβερνήσεις της Ε.Ε. να αποφασίσουν σε ποια χώρα θα επιτρέψουν να ενταχθεί στην Ένωση, είναι η προσπάθεια του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επηρεάσει τα δικαστήρια για να διώξει τους πολιτικούς αντιπάλους του. Ειδικότερα, τονίζει ότι «η απάντηση της κυβέρνησης μετά τις κατηγορίες για διαφθορά το Δεκέμβριο του 2013 προκάλεσε σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος και το διαχωρισμό των εξουσιών».

Σημειώνεται ότι η Κομισιόν επιπλήττει επίσης την Τουρκία για νόμο που ενισχύει τον κυβερνητικό έλεγχο στο διαδίκτυο, παρόλο που ο νόμος αυτός έχει πλέον ακυρωθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας. Η Επιτροπή υπογραμμίζει πως απόπειρες για την απαγόρευση των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης «αντανακλούν μια περιοριστική προσέγγιση στην ελευθερία της έκφρασης».

Όπως επισημαίνει το Reuters, εύλογα οι επικρίσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δημιουργούν ερωτήματα σχετικά με τις πιθανότητες της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ε.Ε., σχεδόν μια δεκαετία αφότου άρχισαν οι διαπραγματεύσεις.

Εντούτοις η απερχόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία πρόκειται να αποχωρήσει στις 31 Οκτωβρίου, συνιστά να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, αυτό για το δικαστικό σύστημα και τα θεμελιώδη δικαιώματα, ώστε να παρασχεθεί «ένας συνολικός οδικός χάρτης για τις μεταρρυθμίσεις», αναφέρεται στην έκθεση προόδου.

Να σημειωθεί ότι, εκτός από την Τουρκία, το Μαυροβούνιο, η Σερβία, η ΠΓΔΜ, η Αλβανία, η Βοσνία και Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο επιδιώκουν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News