Κόσμος

Στήριξη στον αγώνα κατά του Ι.Κ. ζητά από τους Γερμανούς η Μέρκελ

Στήριξη στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους ζήτησε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ από τους Γερμανούς πολίτες καλώντας τους να ξεπεράσουν τις φιλειρηνικές τους τάσεις, κατά τη διάρκεια ομιλίας της στο Ανόβερο με αφορμή την εθνική επέτειο επανένωσης της χώρας.

Η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε ότι «ο πειρασμός ίσως να υφίσταται προκειμένου να μην εμπλακούμε καν στον πόλεμο εναντίον αυτών των τρομοκρατών ή να ελπίζουμε ότι το πρόβλημα με κάποιο τρόπο θα επιλυθεί μόνο του. Αυτό δε θα γίνει» και σημείωσε ότι «αυτό συνιστά μία πρόκληση για ολόκληρο τον κόσμο, όχι μόνο για τις ΗΠΑ, όχι μόνο για τα αραβικά κράτη της περιοχής».

Όπως τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος «το να αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατία του Ισλαμικού Κράτους αποτελεί συμφέρον της ίδιας της Γερμανίας. Οι τζιχαντιστές αποτελούν επίσης απειλή για την ασφάλεια εδώ». Πολλοί Γερμανοί εμφανίζονται διστακτικοί στο ενδεχόμενο να συνδράμουν στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Οι επιχειρήσεις του γερμανικού στρατού εναντίον των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν που αναμένεται να ολοκληρωθούν σε λίγους μήνες δεν έτυχαν θερμής υποστήριξης στη Γερμανία.

Η κ. Μέρκελ δεν έκανε καμία αναφορά στο ενδεχόμενο η Γερμανία να εμπλακεί στρατιωτικά στο Ιράκ πέρα από το υπάρχον σχέδιο, που έχει ήδη ξεκινήσει, με στόχο τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση τουλάχιστον 10.000 Κούρδων μαχητών Πεσμεργκά.

Η Γερμανίδα καγκελάριος μάλιστα υποστήριξε ότι η χώρα θα εμποδίσει την αναχώρηση προς το μέτωπο νεαρών Μουσουλμάνων που θέλουν να πολεμήσουν στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους. «Νεαροί άνθρωποι που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν εδώ πρέπει να αποτραπούν με κάθε πιθανόν μέσο από το να πολεμήσουν με τους τζιχαντιστές σε μια εκστρατεία εναντίον οποιουδήποτε ζει διαφορετικά ή έχει διαφορετικά πιστεύω από εκείνους», υπογράμμισε.

Η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης επίσης κατηγόρησε τη Ρωσία, χωρίς να την κατονομάσει, ότι έχει υποπέσει σε «παλιές συνήθειες», και επεσήμανε ότι «βλέπουμε ότι το διεθνές Δίκαιο και η αρχή της εδαφικής ακεραιότητας, θεμελιώδεις αρχές μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και του Ψυχρού Πολέμου, ποδοπατούνται ανοιχτά στην καρδιά της Ευρώπης και ότι υποπίπτουμε σε παλιές αλλόκοτες συνήθειες κατά τις οποίες τα γειτονικά κράτη δεν γίνονται αντιληπτά ως σύμμαχοι, αλλά ως σφαίρα επιρροής. Αυτό είναι που συμβαίνει τώρα στην Ουκρανία», τόνισε.

Η κ. Μέρκελ είπε πως «πέρα από τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να υποστηρίξουμε εκείνους που βρίσκονται στη γειτονιά μας, που μοιράζονται τις αξίες μας, προκειμένου να οικοδομήσουν κράτη μέσω του ελεύθερου αυτοπροσδιορισμού, για παράδειγμα στην Ουκρανία, τη Μολδαβία και τη Γεωργία».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια