default-image

Τα πιο απίθανα βραβεία της πιο απίθανης επιστήμης

Κόσμος
Τα πιο απίθανα βραβεία της πιο απίθανης επιστήμης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι μυστικά μπορεί να κρύβει μια μπανανόφλουδα; Πολλά. Και σημαντικά. Σαν εκείνα που μελέτησε ενδελεχώς ο Κιτόι Μαμπούσι και οι συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο Κιτασάτο, στην Ιαπωνία.

Το πόνημα τους με θέμα «η μέτρηση της τριβής ανάμεσα σε ένα παπούτσι και μια μπανανόφλουδα, καθώς και ανάμεσα σε μια μπανανόφλουδα και το δάπεδο, όταν κάποιος πατήσει μια μπανανόφλουδα που βρίσκεται στο πάτωμα» απέσπασε το φετινό IG Φυσικής, της διάσημης παρωδίας των Νόμπελ που αφορούν όμως σε πραγματικές επιστημονικές μελέτες.

Για 24η χρονιά στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ δόθηκαν τα απίθανα βραβεία της απίθανης επιστήμης που ξεκίνησαν από τους φοιτητές του Πανεπιστημίου και έχουν αποκτήσει τέτοια φήμη  που το 10 με 20 τοις εκατό των 9.000 φετινών υποψηφιοτήτων αφορά ερευνητές οι οποίοι αυτοπροτάθηκαν.

Από τα πιο χαρακτηριστικά IG ήταν εκείνο για τις Νευροεπιστήμες το οποίο απονεμήθηκε στον Κανγκ Λι του Πανεπιστημίου του Τορόντο και συνεργάτες του για τη μελέτη τους στους εγκεφάλους ανθρώπων που βλέπουν το πρόσωπο του Ιησού σε μια ξεροψημένη φέτα ψωμιού για τοστ.

Επίσης το βραβείο δημόσιας υγείας που απέσπασε ο Γιάγκοσλαβ Φλέγκερ του Πανεπιστημίου Charles στην Τσεχία, με την ομάδα του οι οποίοι εξέτασαν το «κατά πόσο είναι επικίνδυνο για την ψυχική υγεία να έχει κανείς γάτα». Και το καλύτερο σας το φυλάξαμε για το τέλος.

Το βραβείο IG οικονομικών που δικαίως απέσπασε το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής της Ιταλίας με το σκεπτικό ότι «ανέλαβε υπερήφανα τον ηγετικό ρόλο στην εντολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αυξήσει κάθε χώρα το επίσημο μέγεθος της εθνικής οικονομίας συμπεριλαμβάνοντας τα έσοδα από την πορνεία, τις πωλήσεις παράνομων ναρκωτικών, το λαθρεμπόριο και άλλες παράνομες οικονομικές δραστηριότητες».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News