default-image

Ο πιο θερμός Αύγουστος όλων των εποχών

Κόσμος
Ο πιο θερμός Αύγουστος όλων των εποχών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας ακόμα μήνας έσπασε ένα ρεκόρ, ο φετινός Αύγουστος, ο οποίος αποδείχτηκε ο πιο θερμός από το 1881, σύμφωνα με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία, τη ΝΑSΑ. Η χρονολογία που θέτει ως σημείο αναφοράς η ΝΑSΑ δεν είναι φυσικά τυχαία, καθώς το 1881 είναι το έτος που ξεκίνησε η καταγραφή των θερμοκρασιών. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το χαρακτηριστικό αυτό δεν αφορούσε μονάχα στον Αύγουστο, αλλά σε ολόκληρο το 2014, που μέχρι στιγμής τουλάχιστον αποδεικνύεται ιδιαίτερα θερμό.

Το ερώτημα είναι φυσικά τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Και όπως συμβαίνει συνήθως, οι επιστήμονες δεν μπορούν να δώσουν μια κοινά αποδεκτή απάντηση, παραμένοντας επιφυλακτικοί για τις κλιματικές αλλαγές και σημειώνοντας ότι απαιτούνται χρόνια παρατήρησης και πληθώρα συγκρίσιμων στοιχείων.

Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν παύουν να ανησυχούν, βλέποντας τα... σημεία των καιρών. Και αυτά είναι πολλά.

Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με νέα στοιχεία του Ινστιτούτου Goddard Institute for Space Studies (GISS) της NASA, ο Αύγουστος που πέρασε ήταν οριακά ο πιο θερμός σε παγκόσμιο επίπεδο, εδώ και 134 χρόνια, από τότε δηλαδή που ξεκίνησαν να κρατούνται αρχεία.

Οι θερμοκρασίες που μετρήθηκαν από μετεωρολογικούς σταθμούς σε στεριά, θάλασσα και από δορυφόρους δείχνουν ότι το φετινό παγκόσμιο υψηλό βρισκόταν πολύ κοντά σε αυτό των ετών 2011, 2008, 2006 και 2003.

Συνολικά, η παγκόσμια θερμοκρασία ήταν κατά 0,7 βαθμούς Κελσίου πιο ψηλά από τη μέση θερμοκρασία των ετών 1951-1990.

Η NASA ωστόσο αναφέρει ότι δεν μπορούν να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα από τα στοιχεία ενός μόνο μήνα.

Το 2014 διαφαίνεται ότι θα είναι μια εξαιρετικά θερμή χρονιά, με το Μάρτιο να είναι ο τρίτος πιο θερμός Μάρτης που έχει καταγραφεί από το 1880.

Ψυχρός, αλλά... ζεστός

Σύμφωνα με τη ΝΑSΑ, ο πιο ψυχρός μήνας του 2014 ήταν ο Φεβρουάριος, ο οποίος όμως την ίδια στιγμή ήταν ο 17ος πιο θερμός συνολικά από τους 134 που έχουν καταγραφεί. Αντίθετα, ο Μάιος και ο Αύγουστος ήταν οι πιο θερμοί που έχουν καταγραφεί ποτέ, ενώ ο Απρίλιος και ο Ιούνιος ήταν ο δεύτερος και τρίτος πιο θερμός, αντίστοιχα. Οι μετρήσεις αυτές αφορούν τον παγκόσμιο μέσο όρο και όχι τοπικές θερμοκρασίες. Αξίζει να σημειωθεί πως και για τους 12 μήνες και οι οκτώ υψηλότερες καταγραφές αφορούν έτη μετά το 1989 και κυρίως μετά το 1998.

Χωρίς "Ελ Νίνιο"

Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως είναι αξιοσημείωτη η αύξηση της θερμοκρασίας, καθώς δεν μπορεί να αποδοθεί στο "Ελ Νίνιο", το μετεωρολογικό φαινόμενο που εμφανίζεται στον Ειρηνικό Ωκεανό και επηρεάζει μεγάλο μέρος του πλανήτη, καθώς απουσίαζε φέτος. Επίσης, οι ειδικοί - ανάμεσά τους ο Γκάβιν Σμιντ, κλιματολόγος και αναλυτής κλιματικών μοντέλων στο Ινστιτούτο Γκόνταρντ της ΝΑSΑ - σημειώνουν ότι ο περασμένος Αύγουστος ήταν μεν ο πιο θερμός στην ιστορία, αλλά μόνο κατά μερικά εκατοστά ενός βαθμού Κελσίου σε σχέση με τους αμέσως προηγούμενους. «Δεν πρέπει να επικεντρωνόμαστε μόνο σε ένα μήνα ή χρόνο, αλλά στην αδιαμφισβήτητη τάση υπερθέρμανσης του πλανήτη. Ένας ιδιαίτερα ζεστός Αύγουστος είναι απλά ένα κομμάτι δεδομένων που δείχνει την αρνητική μακροπρόθεσμη τάση», πρόσθεσε ο Σμιντ.

Κρήτη: Ο Αύγουστος του 2010 έσπασε τα ρεκόρ

Στατιστικά για το νησί μας, ο Αύγουστος του 2010 ήταν ο πιο θερμός εδώ και μισό περίπου αιώνα από τότε που τηρούνται μετεωρολογικά στοιχεία στην Ελλάδα, με τη μέση θερμοκρασία να φτάνει στο Ηράκλειο στους 27,6oC, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ του 1966, που ήταν 27,2oC, ενώ η μέση μέγιστη θερμοκρασία έφτασε τον Αύγουστο εκείνης της χρονιάς τους 31oC, προσπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ, που ήταν 30,8oC και είχε καταγραφεί επίσης το 1966. Και τέλος να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ), ο Απρίλιος του 2014 μαζί με τον αντίστοιχο μήνα του 2010 ήταν ο θερμότερος Απρίλιος που έχει καταγραφεί από το 1881!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News