Κόσμος

Παραδομένη στις φλόγες η Λιβύη

Αντιμέτωπη με τις χειρότερες μάχες από το 2011 -και τον εμφύλιο πόλεμο που έληξε στον θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι- είναι η Λιβύη. Μάχες ανάμεσα σε αντίπαλες ένοπλες παρατάξεις έχουν βυθίσει στο χάος τη Βεγγάζη και την Τρίπολη.

Στρατιωτικό αεροσκάφος συνετρίβη στη Βεγγάζη. Τους πολίτες της απομακρύνει η Γαλλία από τη χώρα, ενώ Καναδάς και Πορτογαλία αναστέλλουν προσωρινά τη λειτουργία των πρεσβειών τους, σύμφωνα με τα Διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.

Η Πορτογαλία έχει ήδη επαναπατρίσει τους πολίτες της «που επιθυμούσαν να εγκαταλείψουν τη χώρα και ζήτησαν άσυλο στην πρεσβεία».

 Όσοι αποφάσισαν να παραμείνουν στη Λιβύη το έκαναν με δική τους ευθύνη, υπογράμμισε το υπουργείο, γράφει τι in.gr.

Τη Δευτέρα, η Ολλανδία, οι Φιλιππίνες και η Αυστρία ξεκίνησαν τις προετοιμασίες για να απομακρύνουν το διπλωματικό προσωπικό της χώρας, ενώ ήδη οι πρεσβείες των ΗΠΑ και της Τουρκίας, καθώς και τα γραφεία του ΟΗΕ έχουν σταματήσει τις επιχειρήσεις τους στη χώρα.

Χάος σε Βεγγάζη, Τρίπολη

Τουλάχιστον 30 άτομα έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της νύχτας και το πρωί της Τρίτης στη Βεγγάζη, στη διάρκεια συγκρούσεων που σημειώθηκαν ανάμεσα σε στρατό και ισλαμιστές μαχητές. Στις συγκρούσεις έγινε χρήση αεροπορικών πυρών και ρουκετών.

Στρατιωτικό αεροσκάφος που είχε εμπλακεί σε μια μάχη, υποστηρίζοντας τις δυνάμεις που δηλώνουν πίστη σε έναν απόστρατο στρατηγό, εναντίον ισλαμιστών παραστρατιωτικών, συνετρίβη στη Βεγγάζη, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα και πηγή των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Ο πιλότος έκανε χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματός του και είναι «σώος και ασφαλής», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πτέραρχος Σαγκρ αλ Τζερούσι, ο οποίος δηλώνει επικεφαλής των αεροπορικών δυνάμεων του απόστρατου στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ.

Στη Βεγγάζη συνεχίζουν να μαίνονται μάχες μετά την έναρξη από τις ισλαμιστικές ομάδες μιας επίθεσης εναντίον μιας βάσης των ειδικών δυνάμεων του στρατού, κοντά στο κέντρο της πόλης.

Το «Συμβούλιο της Σούρα των Επαναστατών της Βεγγάζης», μια συμμαχία ισλαμιστών και τζιχαντιστών, ανέλαβε την ευθύνη για τις πιο πρόσφατες επιθέσεις εναντίον θέσεων και στρατοπέδων των ενόπλων δυνάμεων και υποστήριξε ότι έχει καταλάβει ορισμένα εξ αυτών.

Η μονάδα των ειδικών δυνάμεων ήταν μια από τις ελάχιστες του τακτικού στρατού της Λιβύης, αλλά δήλωσε ότι τάσσεται στο πλευρό των δυνάμεων του Χάφταρ και θα υποστηρίζει τις επιχειρήσεις τους, χωρίς πάντως να τεθεί υπό τις διαταγές του.

Ο απόστρατος στρατηγός εξαπέλυσε την 16η Μαΐου μια σειρά επιχειρήσεων εναντίον των «τρομοκρατικών» ομάδων στη Βεγγάζη.

Ο Χάφταρ, τον οποίο οι επικριτές του κατηγορούν πως αποπειράται ένα πραξικόπημα στη χώρα, διαθέτει την υποστήριξη πολλών μονάδων του τακτικού στρατού και της πολεμικής αεροπορίας.

Από την Κυριακή μαίνεται η φωτιά σε δεξαμενές αποθήκευσης καυσίμων στην Τρίπολη, οι οποίες επλήγησαν από ρουκέτες.

Η Ιταλία ανακοίνωσε ότι θα στείλει στη Λιβύη επτά πυροσβεστικά αεροσκάφη για να βοηθήσει τις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

Οι δεξαμενές βρίσκονται στον δρόμο προς το αεροδρόμιο της Τρίπολης και περιέχουν συνολικά πάνω από 90 εκατ. λίτρα καυσίμου, ενώ στην εγκατάσταση αυτή υπάρχει επίσης μια δεξαμενή αποθήκευσης αερίου για οικιακή χρήση.

Γύρω από την περιοχή του αεροδρομίου μαίνονται μάχες από την 13η Ιουλίου — με τον μέχρι στιγμής απολογισμό των αρχών να κάνει λόγο για πάνω από 100 νεκρούς και 400 τραυματίες.

Σχόλια