Κόσμος

Ο Ματίς επέστρεψε στην Βενεζουέλα

Ένας πίνακας έργο του 1925 δια χειρός του διάσημου Γάλλου καλλιτέχνη Ενρί Ματίς αξίας 3 εκατομμυρίων δολαρίων επέτρεψε στη Βενεζουέλα από τις ΗΠΑ μια δεκαετία μετά την κλοπή του από το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Καράκας.

Οι κλέφτες ήταν τόσο επαγγελματίες που αντικατέστησαν το έργο με ένα αντίγραφο με αποτέλεσμα για αρκετό χρονικό διάστημα κανείς να μην πάρει χαμπάρι την απώλεια.

Ο πίνακας ανακαλύφθηκε το 2012 από το FBI σε ένα ξενοδοχείο του Μαιάμι όπου ένας 48χρονος Κουβανός προσπαθούσε να το πουλήσει σε έναν αστυνομικό που προσποιούνταν τον αγοραστή για 740.000 δολάρια ομολογώντας ότι ήταν κλεμμένος.  

Και όπως αποκαλύφθηκε τον είχε φέρει από το Μεξικό μια 52χρονη φίλη του μέσα σε ένα ειδικό προστατευτικό σωλήνα. Ενθουσιασμένες οι αρχές της χώρας και οι υπεύθυνοι του Μουσείου δήλωσαν αισιόδοξοι πως με τη συνεργασία των Αμερικανικών Αρχών θα μπορέσουν να ανακτήσουν και άλλα κλεμμένα έργα ενώ αποκάλυψαν ότι πρόκειται για το μοναδικό έργο του καλλιτέχνη που βρίσκεται στη Λατινική Αμερική.

Το έργο πέρασε από ειδική διαδικασία για να εγκλιματιστεί, όπως είπαν οι συντηρητές διάρκειας 72 ωρών και μετά τις απαραίτητες εργασίες θα επιστρέψει στο Μουσείο σε δυο εβδομάδες.  

Σχόλια