Κόσμος

Εκ νέου εκεχειρία ζητάει η Χαμάς

Μετά την απόρριψη της ανθρωπιστικής εκεχειρίας και τη βροχή ρουκετών κατά του Ισραήλ που οδήγησε σε νέους βομβαρδισμούς της Λωρίδας της Γάζας, η Χαμάς ανακοίνωσε ότι αποδέχεται την 24ωρη κατάπαυση πυρός.

Εκπρόσωπος της Χαμάς δήλωσε ότι η εκεχειρία θα ξεκινούσε στις 14:00 το μεσημέρι (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

«Σε απάντηση στην παρέμβαση των Ηνωμένων Εθνών και λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση του λαού μας και τη συγκυρία του Ιντ (σ.σ το Ιντ αλ Φιτρ σηματοδοτεί το τέλος του Ραμαζανιού), συμφωνήθηκε μεταξύ των ομάδων αντίστασης να υιοθετηθεί μία 24ωρη ανθρωπιστική εκεχειρία, που θα ξεκινήσει σήμερα από τις 14:00» δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο εκπρόσωπος της παλαιστινιακής οργάνωσης, Σάμι Αμπού Ζούχρι.

Πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει αντίδραση από το Ισραήλ.

Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός είχε ξεκινήσει πάλι τις επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας, με το Ισραήλ να τονίζει ότι η Χαμάς δεν σεβάστηκε την 24ωρη ανθρωπιστική εκεχειρία που είχε ζητήσει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

«Με δεδομένη τη συνεχιζόμενη ρήψη ρουκετών από τη Χαμάς σε όλο το μήκος της ζώνης όπου είχε ορισθεί κατάπαυση του πυρός, προκειμένου να βοηθηθούν οι άμαχοι στη Λωρίδα της Γάζας, ο ισραηλινός στρατός θα ξεκινήσει εκ νέου της από αέρος, ξηράς και θαλάσσης δραστηριότητές του», αναφέρει η ανακοίνωση των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων.

Τρεις Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους μετά την έναρξη των επιχειρήσεων. Δύο άνδρες σκοτώθηκαν από τα πυρά αρμάτων μάχης στα ισραηλινά σύνορα στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας και ένας τρίτος κοντά στη Χαν Γιουνές, στον νότο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας Άσραφ αλ Κούντρα.

Παράλληλα, ο ισραηλινός Τύπος αναφέρει ότι η Χαμάς ήταν έτοιμη για «μεγάλη τρομοκρατική επίθεση» ενάντια στο Ισραήλ τον Σεπτέμβριο και μάλιστα με «χρήση» των υπόγειων στοών που διαθέτει στη Γάζα.

Το Σάββατο, το Ισραήλ είχε αποδεχθεί το αίτημα του ΟΗΕ για παράταση της ανθρωπιστικής εκεχειρίας κατά 24 ώρες, αίτημα που απέρριψε η Χαμάς, η οποία συνέχισε τη ρίψη ρουκετών. Το Ισραήλ προειδοποίησε, πάντως, ότι σε περίπτωση που οι Παλαιστίνιοι σπάσουν την εκεχειρία, τότε θα αναλάβει δράση.

«Έπειτα από αίτημα του ΟΗΕ, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε μια ανθρωπιστική εκεχειρία ως αύριο (σ.σ. σήμερα Κυριακή) τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας)», δήλωσε ένας ισραηλινός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, μετά από υπουργικό συμβούλιο στο Τελ Αβίβ.

«Οι ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις θα δράσουν εναντίον κάθε παραβίασης της εκεχειρίας» προειδοποίησε ο ίδιος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι τα ισραηλινά στρατεύματα θα συνεχίσουν να καταστρέφουν τις υπόγειες στοές της Χαμάς καθ' όλη τη διάρκεια της εκεχειρίας.

Ισραηλινοί υπουργοί άφησαν να εννοηθεί ότι μια οριστική συμφωνία για τον τερματισμό των συγκρούσεων με τη Χαμάς και τις άλλες ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις στη Γάζα, που πλέον μαίνονται για 20ή ημέρα, δεν είναι πιθανή.

Σχόλια