Κόσμος

ΟΗΕ: Διαβουλεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την Κύπρο

Ξεκίνησαν χθες οι διαβουλεύσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με την Κύπρο, ενώ αναμένεται να εγκριθεί το νέο ψήφισμα για εξάμηνη ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ).

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων θα υπάρξει ενημέρωση των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας από την ειδική αντιπρόσωπο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, Λίζα Μπάτενχαϊμ, για τις προσπάθειες που καταβάλλονται με σκοπό την εξεύρεση συνολικής διευθέτησης στο Κυπριακό. Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την έγκριση του ψηφίσματος είναι προγραμματισμένη για τις 30 Ιουλίου.

Σύμφωνα με το προσχέδιο ψηφίσματος, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα μέλη του Συμβουλίου εισηγούνται στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ να διορίσει μόνιμο ειδικό σύμβουλό του στο Κυπριακό (τον αντικαταστάτη του Ντάουνερ), στο εγγύς μέλλον.

Διπλωματική πηγή ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι απομακρύνεται το ενδεχόμενο διορισμού σ' αυτήν τη θέση του Αμερικανού Λιν Πάσκο, πρώην βοηθού γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, υπεύθυνου για πολιτικές υποθέσεις (2007-2012).

Όσον αφορά στη λειτουργία και την αποστολή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, το προσχέδιο είναι πανομοιότυπο με το προηγούμενο ψήφισμα και οι αλλαγές αφορούν στις εξελίξεις στο Κυπριακό, με τη συμφωνία στο κοινό ανακοινωθέν και την έναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Σχόλια