Κόσμος

Επεβίωσε η βραβευμένη με Νόμπελ συγγραφέας, Ναντίν Γκόρντιμερ

Σε ηλικία 90 ετών έφυγε από τη ζωή η Νοτιοαφρικανική νομπελίστρια συγγραφέας Ναντίν Γκόρντιμερ, μια από τις δυνατότερες λογοτεχνικές φωνές κατά του καθεστώτος του απαρτχάιντ. Η Γκόρντιμερ, που αγωνιζόταν ενεργά κατά του καθεστώτος του απαρτχάιντ και έγινε γνωστή για τα μυθιστορήματά της όπως «Οι άνθρωποι του Τζούλι» και «Ο συντηρητής», τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1991.

Η Ναντίν Γκόρντιμερ γεννήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 1923. Ο πατέρας της ήταν Εβραίος από τη Λιθουανία και η μητέρα της χριστιανή από τη Βρετανία. Μεγάλωσε στο Σπρινγκ, ένα μικροαστικό προάστιο του Γιοχάνεσμπουργκ και άρχισε να γράφει από την εφηβική της ηλικία. Ακόμη και στις δυσκολότερες στιγμές, στις πιο σκοτεινές ώρες του απαρτχάιντ - του καθεστώτος φυλετικού διαχωρισμού που εφαρμοζόταν στη Νότια Αφρική από το 1948 μέχρι το 1994 - εκείνη αρνήθηκε να εγκαταλείψει την πατρίδα της.

Έγραψε 15 μυθιστορήματα και σχεδόν 200 διηγήματα στα οποία καταγγέλλει, χωρίς να κάνει παραχωρήσεις σε κανέναν, τα δεινά της κοινωνίας στην οποία ζούσε. Μετά την κατάργηση του απαρτχάιντ, το 1994, και την ανακήρυξη της δημοκρατίας δεν δίσταζε επίσης, παρά την προχωρημένη ηλικία της, να επισημαίνει τα ελαττώματα των διαδόχων του Νέλσον Μαντέλα. Αφηγείται επίσης τις κοινωνικές ανισότητες και τις συναισθηματικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνδρες και οι γυναίκες που ζουν στη σύγχρονη Νότια Αφρική.

Σχόλια