default-image

ΗΠΑ: Ρωσικά αεροσκάφη παραβίασαν τον ουκρανικό εναέριο χώρο

Κόσμος
ΗΠΑ: Ρωσικά αεροσκάφη παραβίασαν τον ουκρανικό εναέριο χώρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην κατηγορία ότι μαχητικά αεροσκάφη της Ρωσίας παραβίασαν επανειλημμένως τον ουκρανικό εναέριο χώρο το τελευταίο 24ωρο προέβησαν οι ΗΠΑ, μέσω του εκπροσώπου του αμερικανικού Πενταγώνου, συνταγματάρχη Στιβ Γουόρεν.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι αρκετές φορές το τελευταίο 24ωρο ρωσικά αεροσκάφη μπήκαν στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω πληροφορίες για το αν τα αεροσκάφη πέταξαν πάνω από τα ανατολικά της Ουκρανίας, ή στη νότια πλευρά της χώρας.

Ο συνταγματάρχης Γουόρεν κάλεσε τη Μόσχα να «λάβει άμεσα μέτρα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης» στην Ουκρανία.

Επικαλούμενη αξιωματούχους που δεν κατονομάζει, η εφημερίδα Washington Post αναφέρει ότι  τα αεροσκάφη ίσως να δοκίμαζαν τα ραντάρ της Ουκρανίας ή απλά έκαναν επίδειξη δύναμης.

Εντωμεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκονται διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση διεθνών παρατηρητών που κρατούνται από το βράδυ της Παρασκευής από φιλορώσους αυτονομιστές στο Σλαβιάνσκ.

Οι αυτονομιστές κατηγόρησαν τους παρατηρητές του ΟΑΣΕ που κρατούνται στην ανατολική Ουκρανία ότι είναι «κατάσκοποι του ΝΑΤΟ» και δήλωσαν ότι δε θα αφεθούν ελεύθεροι παρά μόνο αν ανταλλαγούν με «δικούς τους κρατούμενους».

«Αυτοί οι άνδρες είναι επαγγελματίες στρατιώτες σε αντίθεση με την ομάδα του ΟΑΣΕ με την οποία είχα πρόσφατα μια κανονική συζήτηση», δήλωσε ο ηγέτης των ανταρτών Βιατσεσλάβ Πονομαριόφ σε ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο από το Σλαβιάνσκ και κατηγόρησε τους άνδρες αυτούς ότι προετοίμαζαν δολιοφθορές κατ' εντολή της ουκρανικής κυβέρνησης.

Το μέγεθος και η σύνθεση της ομάδας των παρατηρητών δεν έχουν διευκρινιστεί, ωστόσο σύμφωνα με τον ΟΑΣΕ μια 13μελής ομάδα ταξίδευε μαζί - τέσσερις Γερμανοί (μεταξύ αυτών τρεις στρατιώτες), πέντε Ουκρανοί στρατιώτες και τέσσερις στρατιωτικοί παρατηρητές από την Τσεχία, τη Δανία, την Πολωνία και τη Σουηδία.

Το γερμανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία με τα μέλη του στην ομάδα αυτή, παρά τις επανειλημμένες κλήσεις προς κινητά τους τηλέφωνα.

Η Ρωσία έχει αναπτύξει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων, ενώ φιλορώσοι αυτονομιστές συνεχίζουν να καταλαμβάνουν κυβερνητικά κτίρια στις ανατολικές πόλεις, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις τόσο του Κιέβου όσο και της Δύσης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News