default-image

Η επέτειος του Σπούτνικ

Κόσμος
Η επέτειος του Σπούτνικ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιστορική η σημερινή ημέρα. Πριν από 56 χρόνια, στη θέση που είναι γνωστή σήμερα ως κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ γράφονταν ιστορία. Το "κρυφό χαρτί" της Σοβιετικής Ένωσης, ο Σεργκέι  Κορολέφ, ιδρυτής του Ρωσικού Διαστημικού Προγράμματος έβλεπε το επίτευγμα του, τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, Σπούτνικ 1 να ξεκινά το θρυλικό πια ταξίδι του.

Ο μικροσκοπικός Σπούτνικ ταξίδεψε με ταχύτητα 29.000 χιλιάδες χιλιόμετρα την ώρα, έστειλε το πρώτο σήμα, ένα απλό «μπιπ- μπιπ» που έκανε τον πλανήτη να αναριγήσει και συνέχισε για 22 ημέρες έως ότου τελείωσαν οι μπαταρίες του να υπενθυμίζει το κορυφαίο για την εποχή επίτευγμα.

Στις 26 Οκτωβρίου μετά από ένα ταξίδι 60 εκατομμυρίων χιλιομέτρων σε τροχιά το Σπούτνικ έπεφτε στη Γη ρίχνοντας την αυλαία μιας περιπέτειας που δεν έπαψε να συναρπάζει το ανθρώπινο γένος.

Για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία ένα τεχνητό αντικείμενο ξέφευγε από την βαρύτητα της Γης ταξίδευε στο διάστημα και έστελνε ένα σήμα που καταγράφηκε από παρατηρητές σε 150 σημεία του πλανήτη που είχαν ειδοποιηθεί κατά τη διάρκεια της νύχτας να το ακούσουν.

Η ήττα για τις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν βαριά και το πρώτο σχόλιο αφορούσε στους στρατιωτικούς σκοπούς του Σοβιετικού εγχειρήματος, την ώρα μάλιστα που καταγράφονταν τέσσερα περάσματα του Σπούτνικ πάνω από το έδαφος των ΗΠΑ. Και κάπως έτσι γιγαντομαχία για την κατάκτηση του διαστήματος μεταξύ Σοβιετικής Ένωσης και ΗΠΑ μόλις ξεκινούσε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News