default-image

Επέμβαση της αστυνομίας στην πλατεία Ταξίμ

Κόσμος
Επέμβαση της αστυνομίας στην πλατεία Ταξίμ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επέστρεψε στην πλατεία Ταξίμ, μετά από περίπου μία εβδομάδα, η τουρκική αστυνομία. Στις 8 περίπου το πρωί (τοπική ώρα) της Τρίτης πραγματοποίησε μεγάλη επιχείρηση στην πλατεία, με στόχο να απομακρυνθούν όλα τα οδοφράγματα τα οποία έχουν στηθεί εκεί τις δώδεκα ημέρες των διαδηλώσεων στην Κωνσταντινούπολη.

Οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, πετώντας δακρυγόνα για να απομακρύνουν τον κόσμο, πέρασαν τα οδοφράγματα, ενώ οι διαδηλωτές είχαν μαζευτεί στην άκρη της πλατείας Ταξίμ, προς το πάρκο Γκεζί. 

Νωρίτερα, οι διαδηλωτές - διαπιστώνοντας κινητικότητα από την αστυνομία στη γύρω περιοχή - είχαν αρχίσει να προετοιμάζονται για αστυνομική επέμβαση. Την ίδια ώρα το τηλεοπτικό δίκτυο NTV και άλλα μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν ότι οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας ετοιμάζονταν να απομακρύνουν τα οδοφράγματα, τα οποία είχαν στήσει οι διαδηλωτές στην περιοχή γύρω από την πλατεία Ταξίμ.

Οι δυνάμεις της αστυνομίας επενέβησαν στην περιοχή κοντά στη λεωφόρο Τουναλί Χιλμί, μια αναβαθμισμένη περιοχή της τουρκικής πρωτεύουσας, η οποία ήταν κλειστή από τα οδοφράγματα που έστησαν οι διαδηλωτές.

Οι εκατοντάδες αστυνομικοί που έφτασαν στο σημείο συνοδεύονταν από δύο τεθωρακισμένα οχήματα, με αντλίες νερού, ο αριθμός των οποίων αυξήθηκε λίγο αργότερα. Μετά την αρχική επέμβαση, η τουρκική αστυνομία συνέχισε να κάνει σποραδική χρήση δακρυγόνων, ενώ έπεσαν και λίγες μολότοφ προς την πλευρά των τεθωρακισμένων.

Μία ώρα μετά την επέμβαση, τα πνεύματα οξύνθηκαν, με τις αστυνομικές δυνάμεις να κάνουν μεγαλύτερη χρήση δακρυγόνων, όταν - όπως μεταδίδουν ξένοι ανταποκριτές - μικρή ομάδα διαδηλωτών πλησίασε ήρεμα ένα από τα τεθωρακισμένα της αστυνομίας.

Όπως ανέφερε στο Twitter ο νομάρχης Χουσεΐν Αβνί Μουτλού, η επέμβαση της αστυνομίας αποσκοπεί μόνο στην απομάκρυνση πανό από το πολιτιστικό κέντρο "Ατατούρκ" και όχι στην απομάκρυνση των διαδηλωτών από το διπλανό πάρκο Γκεζί.

Σχεδόν αμέσως μετά την επέμβαση πάντως, στο κέντρο της πλατείας Ταξίμ έμεινε μικρό τμήμα διαδηλωτών και κυριαρχούσαν μικρές ομάδες αστυνομικών στα διάφορα σημεία της. H αστυνομία αφαίρεσε τα πανό από τα κτίρια που βρίσκονται πάνω στην πλατεία.

Η επέμβαση το πρωί της Τρίτης συμπίπτει με την προειδοποίηση του Ερντογάν - ο οποίος φαίνεται να υιοθετεί τη λογική του "μαστιγίου και του καρότου" - πως δε θα ανεχτεί «παράνομες διαδηλώσεις» μαζί με το κάλεσμά του σε διάλογο με τους διαδηλωτές.

Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση εννέα ωρών και αφού ολοκληρώθηκε το υπουργικό συμβούλιο, ελήφθη η απόφαση ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν να συναντηθεί την Τετάρτη, 12 Ιουνίου, με εκπροσώπους των διαδηλωτών προκειμένου να βρεθεί ένας κοινός τόπος συνεννόησης και να σταματήσουν οι ταραχές.

Αυτό είπε σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποιοι θα είναι αυτοί οι εκπρόσωποι των διαδηλωτών.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αρίντς σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα, οι «παράνομες διαδηλώσεις δε θα επιτρέπονται πλέον στην Τουρκία».

Ο ίδιος ανέφερε ότι το προσεχές σαββατοκύριακο θα πραγματοποιηθούν στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη «νόμιμες», όπως τις χαρακτήρισε, συγκεντρώσεις του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

«Θα είναι ένα σαββατοκύριακο που μέχρι τότε θα έχουν γίνει όλα τα νόμιμα βήματα», είπε, ενώ, σύμφωνα με τον ίδιο, «στην πλατεία Ταξίμ και στην Άγκυρα συγκεντρώνονται πολίτες, αλλά υπάρχουν και ακραίες ομάδες που προκαλούν ζημιές. Η Τουρκία δε θα έπρεπε να το ζήσει αυτό. Η κυβέρνηση έχει καθορίσει αυτά που πρέπει να γίνουν. Δε θα επιτραπούν σε καμία περίπτωση παράνομες συγκεντρώσεις. Θα γίνουν όλα όσα προβλέπει ο νόμος».

Ενέκρινε το νομοσχέδιο για το αλκοόλ ο Γκιουλ

Εντωμεταξύ, το βράδυ της Δευτέρας ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ επικύρωσε το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που επιβάλλει περιορισμούς στην κατανάλωση και διαφήμιση αλκοόλ. Πρόκειται για μία από τις αποφάσεις της κυβέρνησης που οδήγησε τους διαδηλωτές στους δρόμους της Τουρκίας.

Το νομοσχέδιο, που εγκρίθηκε από την τουρκική Εθνοσυνέλευση στις 24 Μαΐου κατόπιν πρότασης του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, απαγορεύει την πώληση οινοπνευματωδών από τα καταστήματα λιανικής από τις 10 το βράδυ έως τις 6 το πρωί, καθώς και τη διαφήμιση αλκοόλ, ενώ θα λογοκρίνονται επίσης σκηνές ταινιών και σειρών που μπορεί να θεωρηθεί ότι προτρέπουν στην κατανάλωση αλκοόλ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News