Κόσμος

"Φεύγω μόνο με εκλογές"

Πρόφαση για «ενδεχόμενο πόλεμο της Δύσης εναντίον της Συρίας» θεωρεί ο Μπασάρ αλ Άσαντ τις αναφορές περί χρήσης του χημικού οπλοστασίου στον εμφύλιο, μένοντας σταθερός στην απόρριψη του όρου των αντικαθεστωτικών για αποχώρησή του και επιμένοντας πως θα φύγει μόνο εάν αυτή είναι η έκβαση των προεδρικών εκλογών.

«Η χώρα είναι σε κρίση και όταν το πλοίο πέφτει σε καταιγίδα, ο καπετάνιος δεν εγκαταλείπει» είπε ο σύρος πρόεδρος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Clarin της Αργεντινής.

«Οι κατηγορίες ότι η Συρία χρησιμοποίησε χημικά όπλα και οι συζητήσεις για την παραίτησή μου αλλάζουν καθημερινά» είπε. «Πιθανότατα τις χρησιμοποιούν ως προοίμιο για τον πόλεμο εναντίον της χώρας μας. Δεν αποκλείω έναν πόλεμο της Δύσης εναντίον της Συρίας. Η Δύση ψεύδεται και χαλκεύει αποδείξεις για να εξαπολύει πολέμους. Αυτή είναι η παράδοσή της» για την προετοιμασία της κοινής γνώμης, πρόσθεσε.

«Είπαν ότι χρησιμοποιούμε χημικά όπλα εναντίον κατοικημένων περιοχών. Θα ήταν λογικό να είχαμε 10-20 θύματα αν τα όπλα αυτά είχαν χρησιμοποιηθεί εναντίον μιας πόλης ή μιας κωμόπολης;» διερωτήθηκε, για να προσθέσει: «Η χρήση τους θα σήμαινε το θάνατο χιλιάδων, ίσως και δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων μέσα σε λίγα λεπτά. Ποιος θα μπορούσε να κρύψει κάτι τέτοιο;».

Ο Άσαντ είπε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί ποτέ και δήλωσε πρόθυμος να διαπραγματευτεί για τον τερματισμό των συγκρούσεων, όχι όμως και να μιλήσει με τους «τρομοκράτες», όπως αποκαλεί η Δαμασκός τους Σύρους αντάρτες.

Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την προτροπή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι να παραιτηθεί, ο Άσαντ είπε ότι η παραίτηση «ισοδυναμεί με φυγή».

«Δεν ξέρω αν ο Κέρι ή κάποιος άλλος έλαβε από το συριακό λαό την εντολή να μιλά εξ ονόματός του στο θέμα του ποιος θα μείνει και ποιος θα φύγει. Αυτό θα το αποφασίσει ο συριακός λαός στις προεδρικές εκλογές του 2014» κατέληξε.

πηγή: in.gr

Σχόλια