Κόσμος

Επεισόδια βίας στο Ιράκ

Μια βόμβα που εξερράγη σκότωσε έναν σουνίτη ιερωμένο και πέντε πιστούς καθώς έβγαιναν από ένα τέμενος μετά τις προσευχές της Παρασκευής, όπως ανέφεραν αστυνομικοί και νοσοκόμοι, καθώς η διαθρησκευτική βία απειλεί να σύρει το Ιράκ εκ νέου σε έναν ολοκληρωτικό εμφύλιο πόλεμο.

Η κατάσταση στο Ιράκ γίνεται όλο και πιο τεταμένη, καθώς η σύρραξη που μαίνεται στη Συρία επιδεινώνει τις ήδη ταραγμένες σχέσεις σουνιτών και σιιτών. Τον Απρίλιο σημειώθηκαν οι περισσότερες δολοφονίες από το 2008 στη χώρα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, όμως παρ' όλ' αυτά ο απολογισμός δεν ήταν τόσο βαρύς όσο στο αποκορύφωμα της διαθρησκευτικής αιματοχυσίας, την περίοδο 2006-2007.

Άλλοι 31 άνθρωποι τραυματίστηκαν από την έκρηξη έξω από το τζαμί στη συνοικία αλ Ρασιντίγια της Βαγδάτης, δήλωσαν νοσοκόμοι. Δεν είναι σαφές ποιος προέβη στην επίθεση.

Νωρίτερα σήμερα, εννέα αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους σε μάχες στο βόρειο τμήμα του Ιράκ.

Στις μάχες στα δυτικά της Μοσούλης, στο βόρειο Ιράκ, ανάμεσα σε αστυνομικούς κι άγνωστους ένοπλους, εβλήθησαν όλμοι εναντίον εγκαταστάσεων της αστυνομίας, προκαλώντας εννιά νεκρούς και επτά τραυματίες στις τάξεις της αστυνομίας, σύμφωνα με νοσοκόμους και αστυνομικούς. Στις ανταλλαγές πυρών, έχασαν επίσης τη ζωή τους τέσσερις ένοπλοι.

Σχόλια