Κόσμος

Νέα στοιχεία (;) για την παραίτηση του Πάπα

Δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica «συνδέει» την παραίτηση του Πάπα Βενέδικτου με την ανακάλυψη ενός δικτύου ομοφυλόφιλων κληρικών στο Βατικανό, μερικοί από τους οποίους είχαν δεχτεί απειλές από ανθρώπους εκτός της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Πάπας Βενέδικτος στις 17 Δεκεμβρίου, οπότε και αποφάσισε να παραιτηθεί, παρέλαβε δύο κόκκινους δερματόδετους τόμους σχεδόν 300 σελίδων, οι οποίοι περιείχαν την έρευνα της απάτης και των πρωταγωνιστών της στην Αγία Έδρα, την οποία συνέταξαν τρεις καρδινάλιοι που είχαν κληθεί να ερευνήσουν τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Η εφημερίδα αναφέρει πως οι καρδινάλιοι αποκάλυψαν ένα μυστικό δίκτυο ομοφυλοφίλων, τα μέλη του οποίου διοργάνωναν σεξουαλικές συνευρέσεις σε πολλούς χώρους στη Ρώμη και την Πόλη του Βατικανού και τα οποία είναι εύκολοι στόχοι εκβιασμού λόγω της σεξουαλικής τους ταυτότητας.

Οι καρδινάλιοι μάλιστα στην έκθεσή τους έδωσαν στοιχεία για περιοχές στις οποίες πραγματοποιούνταν συναντήσεις, μέσα και έξω από τη Ρώμη, ενώ έκαναν λόγο για μία βίλα έξω από την πρωτεύουσα της Ιταλίας, ένα ινστιτούτο στα προάστια και ένα ινστιτούτο ομορφιάς στο κέντρο, καθώς και ένα πρώην κτίριο πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με τη La Repubblica, οι δύο τόμοι βρίσκονταν σε ασφαλές σημείο στα διαμερίσματα του Πάπα και επρόκειτο να έρθουν στα χέρια του επόμενου Ποντίφικα αμέσως μετά την εκλογή του.

Μάλιστα, η La Repubblica δημοσίευσε πληροφορίες από πηγή που βρίσκεται κοντά στους καρδινάλιους που συνέταξαν την έκθεση, η οποία αναφέρει ότι «τα πάντα περιστρέφονται γύρω από τη μη τήρηση της έκτης και της έβδομης εντολής». Οι δύο αυτές εντολές είναι «ου κλέψεις» και «ου μοιχεύσεις».

Υπενθυμίζεται ότι, το Μάιο, ο μπάτλερ του Πάπα, Πάολο Γκαμπριέλε, συνελήφθη και κατηγορήθηκε πως υπέκλεψε παπική αλληλογραφία, η οποία έδειχνε σαφέστατα πως στο Βατικανό υπήρχε έντονη ίντριγκα και αλληλοκατηγορίες.

Ο εκπρόσωπος του Ποντίφικα Φεντερίκο Λομπάρντι αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή και να διαψεύσει το δημοσίευμα της εφημερίδας.

«Δεν πρόκειται να σχολιάσω και δε θα επιβεβαιώσω ή θα διαψεύσω όσα έχουν γραφτεί για αυτό το θέμα. Ας αναλάβει ο καθένας τις δικές του ευθύνες. Δε θα πρέπει να παρακολουθούμε τα όσα λέγονται για αυτό το θέμα», είπε, και πρόσθεσε πως οι ερμηνείες που δίνει το δημοσίευμα δημιουργούν «μία ένταση γύρω από τους καρδινάλιους που θα εκλέξουν τον επόμενο Πάπα και αυτό είναι αντίθετο με αυτό που επιθυμεί η Εκκλησία».

Στο μεταξύ, ακόμη μία ιταλική εφημερίδα, η Corriere della Sera, είχε αναφερθεί στη συγκεκριμένη έκθεση 300 σελίδων αμέσως μετά την ανακοίνωση του Πάπα πως πρόκειται να παραιτηθεί, χαρακτηρίζοντάς την «ενοχλητική».

Η τριμελής ομάδα που ερεύνησε τη συγκεκριμένη υπόθεση είχε επικεφαλής τον Ισπανό Καρδινάλιο Ζουλιάν Χέρανζ, ενώ οι δύο που δούλεψαν μαζί του για αυτήν την έκθεση ήταν ο Καρδινάλιος Σαλβατόρε Ντε Τζιόρτζι, πρώην αρχιεπίσκοπος του Παλέρμο, και ο Σλοβάκος Καρδινάλιος Τζόσεφ Τόμκο, που κάποτε ήταν επικεφαλής του Βατικανού για τους ιεραπόστολους.

Το δημοσίευμα της La Repubblica είναι το τελευταίο σε μία σειρά από ισχυρισμούς πως μέσα στο Βατικανό υπάρχει δίκτυο ομοφυλοφίλων. Το Βατικανό δεν καταδικάζει τη συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων, ωστόσο κηρύσσει ότι το σεξ ανάμεσα σε ανθρώπους του ιδίου φύλου είναι διαταραγμένο. Μάλιστα, ο Πάπας Βενέδικτος έχει αποκλείσει τους σεξουαλικά ενεργούς ομοφυλόφιλους από τις σπουδές για την ιεροσύνη.

Σχόλια